Переговори про обмін Сущенка можуть поновитися після виборів — Фейгін

Переговори про обмін незаконно засудженого в РФ українського журналіста Романа Сущенка можуть поновитися після президентських виборів в Україні.

Таку думку висловив його захисник Марк Фейгін у розмові з кореспондентом Укрінформу.

«Побутові умови перебування Романа Сущенка в колонії частково вирішені і продовжують вирішуватися. Але, природно, залишається головне питання - його звільнення. А це вже політична проблема. Потрібно знову вибудовувати тактику тиску на Кремль політичного характеру з тим, щоб обмін, звільнення Сущенка стали можливими», - сказав Фейгін.

На його думку, відновлення переговорів про обмін Сущенка до президентських виборів в Україні вкрай проблематичне. «Для Москви українські політв'язні - це заручники, за допомогою яких можна маніпулювати, впливати на протилежну сторону. При цьому є істотні зміни порівняно з ситуацією, яка була раніше. Кремль ще більшою мірою ігнорує гуманітарні чинники. Зверніть увагу, що до кінця року не було ніяких послаблень, демонстративних жестів в цьому напрямку, як бувало в минулі роки », - зазначив захисник.

Фейгін вважає, що такі умови вимагають консолідованої жорсткої позиції Заходу у відносинах з Кремлем, переходу до ультимативної форми розмови в гуманітарних питаннях.

Читайте також: Сущенка в колонії тримають в інформаційній ізоляції - захисник

Як повідомлялося, днями Сущенко вперше провів тривале побачення з дружиною і дочкою.

Власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому пред'явили обвинувачення у шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ це спростували.

Мосміськсуд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму, 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення законним.

8 жовтня стало відомо про етапування Сущенка до місця відбування покарання. 7 листопада ФСВП Росії повідомила посольству України в Москві, що Сущенка етапували в колонію №11 в Кіровській області (місто Кірово-Чепецьк, село Утробіно).