Члени Українського кокуса Конгресу США закликали звільнити Сущенка

Співголови Українського кокуса Конгресу США (Congressional Ukraine Caucus) закликали до швидкого звільнення незаконно заарештованого у Москві кореспондента Укрінформу Романа Сущенка.

Про це повідомляється на сайті конгресмена-демократа від штату Огайо Марсі Каптур.

"Свобода преси є фундаментальним принципом демократії, прозорості та верховенства права. Неправомірне поводження з журналістами, такими як Роман Сущенко, є частиною більшої тенденції політично мотивованих переслідувань та порушення основних прав людини російською владою. Ми приєднуємося до міжнародної спільноти і закликаємо до їх швидкого звільнення", - йдеться у заяві.

Члени Українського кокуса Конгресу США наголосили, що стурбовані нападами та затриманнями журналістів російською владою, які не скоїли жодного злочину окрім прагнення до правди.

Читайте також: Сущенко розраховує на підтримку Франції у питанні свого звільнення - Le Monde

Зазначається, що заяву підписали члени Палати представників США Марсі Каптур, конгресмен-республіканець від штату Меріленд Енді Гаріс, політик-демократ Сандер Левін і республіканець від штату Пенсільванія Браян Фіцпатрік.

Як відомо, Каптур є автором законопроекту H.R.5859 "Про запровадження санкцій щодо Російської Федерації з метою забезпечення додаткової допомоги Україні, а також для інших цілей".

Власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня йому висунули обвинувачення у "шпигунстві". У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ це спростували.

25 вересня Мосміськсуд продовжив термін утримання під вартою Сущенка на два місяці - до 30 листопада 2017 року. Суд у його справі, на думку захисту журналіста, може розпочатися в січні 2018 року.