Звільнення Сущенка можливе лише в результаті політичного тиску - адвокат

Російський суд Романа Сущенка не виправдає, його звільнення можливе тільки в результаті політичного тиску.

Про це заявив на прес-конференції адвокат українського журналіста Марк Фейгін, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу. 

"Що стосується перспектив, то точно так само, що відбувається з Умеровим, відбувається у відомому сенсі, в іншій мірі з Романом Сущенком. Суду немає, і тому розраховувати там доводиться тільки на політичний тиск. Я знаю, мені відомо, що дійсно якісь переговори йдуть, обговорення йдуть, але остаточних варіантів може бути досягнуто тільки у рамках якогось саміту. Наприклад, "нормандського формату", де долю Сущенка та ряду інших українських політв'язнів обговорюватимуть на найвищому рівні. Саме цього ми і чекаємо. А розраховувати на те, що суд якимось чином змінить свою позицію, змінить запобіжний захід Роману Сущенку або суддя виправдає його, не доводиться. Тому тут методологія точно така сама, що й у справі Ільмі Умерова. Я не бачу тут іншого шляху", - наголосив Фейгін. 

Читайте також: В Укрінформі відкрилася фотовиставка до річниці арешту Сущенка

Він зазначив, що по Сущенку закінчується попереднє слідство, яке відповідно до кримінально-процесуального кодексу може тривати два роки. І тому недавнє продовження його арешту ще на 2 місяці є цілком звичним. "Ці 2 місяці слідство попросило у суду для закінчення справи і початку ознайомлення з нею", - сказав Фейгін. 

Як відомо, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня йому було висунуто обвинувачення у "шпигунстві". У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ спростували цю заяву. Продовжений 25 вересня строк тримання Сущенка під вартою закінчується 30 листопада.