Росія не пустить консула на суд до Сущенка

Український консул не зможе потрапити на судові засідання стосовно затриманого ФСБ українського журналіста Романа Сущенка.

Про це Громадському повідомив радник з консульських питань Посольства України в РФ Геннадій Брескаленко.

"Якщо справи за такими статтями (Сущенка звинувачують у шпигунстві - ред.), то суди проходять у закритому режимі. Консулів на ці судові засідання не пускають. Але на судах буде адвокат - Марк Фейгін, він буде брати офіційну участь", - сказав Брескаленко.

Він також зазначив, що в Росії порушили норми допуску консула до затриманого Сущенка.

"Згідно з законодавством, є консульська конвенція, консулів мають допускати протягом 4 діб після затримання. Ви знаєте, що ми звертались в усі російські інстанції, до повноваженого з прав людини, на адресу слідчого управління. Завдяки нашій наполегливості, ми отримали дозвіл на його відвідування", - зазначив дипломат.

Брескаленко додав, що Роман Сущенко зараз перебуває в СІЗО "Лєфортово" в Москві, стан його здоров’я його задовільний і зауважень до порядку утримання немає.

"Ми продовжуємо усіма засобами доводити його невинуватість", — підкреслив представник Посольства.

Нагадаємо, 10 жовтня український консул відвідав журналіста Укрінформу Романа Сущенка у СІЗО.

7 жовтня ФСБ пред’явила йому офіційне звинувачення у "шпигунстві".  ФСБ заявляє, що Сущенко є полковником Головного управління розвідки Міноборони України. Однак, в самому ГУР цю інформацію називають фейком.