Шахи: Анна Музичук та Антон Коробов продовжують боротьбу за Кубок світу

У другому раунді Кубка світі в Сочі багато українських шахістів і шахісток змушені були завершити змагання. 

Прикрою стала невдача киянки Юлії Осьмак. У першій партії, яку Юля грала білими проти монгольської шахістки Бахтіяг Мунгутуул, киянка після дебюту захопила ініціативу й могла перейти у краще закінчення. Замість цього наша шахістка не сіло ні впало віддала коня. Партію врятувати не вдалося. А чорними нав’язати боротьбу теж не вдалося. Усі спроби Осьмак ускладнити боротьбу у рівній позиції лише призвели до другої поразки.

Вельми драматичним виявився двобій Наталії Букси з американкою Кларисою Йіп.  У першій партії Наталка чорними мала певну перевагу. Але потім почала грати дуже неуважно. І прикро поступилася. Проте в другій зустрічі львів’янка в блискучому стилі розгромила суперницю. Утім,  у швидких шахах Буксі явно не пощастило. Чорними вона знову отримала кращі шанси. І знову не лише втратила перевагу, але й взагалі поступилася.  

Марія Музичук переграла Інну Гапоненко. На жаль, українки змушені були грати між собою на ранній стадії. У першій  партії Марія мала певну перевагу, але Гапонеко вдалося врятуватися. Проте у другій партії Музичук виграла досить упевнено.

Справжня драма трапилася в першій партії Анни Музичук з американкою Татев Абрамян. Спочатку Анна білими повністю переграла суперницю, але почала помилятися. Чорні навіть могли виграти одним ходом, але, на щастя, пройшли повз цю нагоду. Потім американка могла досягнути нічиєї. Та все ж Музичук кінець кінцем перемогла. Чорними виграти Анні було вже простіше. 2:0 - і вихід до наступного кола.

Анна Ушеніна переграла польську шахістку Каріну Цифку - 1,5:0,5. 

Олександр Арещенко з таким же рахунком узяв гору над сербом Іваном Іванішевичем, а Антон Коробов – над Кристобалем Ернандесом (Чілі). На жаль, неприємний сюрприз піднесли Юрій Криворучко, який програв хорвату Анте Бркичу, а також Юрій Кузубов, який поступився Павлу Понкратову з Росії. І тут результати були такі самі - 0,5:1,5.    

Отож, наших шахістів лишилося п’ятеро. Двом із них знадобилися лише основні партії для того, щоб потрапити до четвертого кола. Антон Коробов білими переграв досвідченого Кирила Георгієва з Болгарії. А чорними зміг відстояти нічию в позиції, яку комп’ютер оцінював як абсолютно виграшну для білих. Утім, оцінка Антона виявилася точнішою. Нічия у другій партії та перемога в матчі - 1,5:0,5.

Так само Анна Музичук обіграла французьку шахістку Полін Гішар. А ще троє українців посперечаються за вихід до четвертого раунду у додаткових змаганнях. Це Марія Музичук та Ушеніна. Звичайно, одна з наших точно припинить змагання, але одна - точно піде далі. Крім того, Арещенко змагатиметься з американцем Семом Шенкландом. 

На турнірі було вже багато сенсацій. Найголовніша з них - перемога 15-річного Ріната Джумабаєва з Узбекистану над другим шахістом світу - американцем Фабіано Каруаною. Також здивував віковий шахіст - 58 річний Михайло Красенков з Польщі. Спочатку він переграв учасника останнього турніру претендентів Кирила Алексеєнка з Росії – 1,5:0,5. Причому другу партію білими провів у блискучому стилі, не лишивши суперникові жодного шансу. 

Читайте також: Шахи: українець Ельянов переконливо виграв турнір у Дортмунді

Коли наступного дня Красенкова переміг у стартовій грі 16-річний талант з Індії Рамешбабу Прагнанандха, усі вважали його приреченими. Але у другій партії Михайло закрутив таке на шахівниці, що молодий геній розгубився і програв. Тепер їх розсудять додаткові партії. 

Петро Марусенко, міжнародний майстер.   

Фото: fide.com.