«Запорожець» уперше візьме участь у Ралі Монте-Карло

Фото

У січні 2022 року на «Ралі Монте-Карло» з’їдуться сотні автомобілістів. Уперше за всю історію змагань участь візьме й українська команда на двох авто «Запорожець» моделі ЗАЗ-965 та 966, серед них і жіночий екіпаж, який представили у Львові.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Україна за 110 років від часу заснування «Ралі Монте-Карло» жодного разу не мала можливості і шансу сюди потрапити, оскільки на автопробіг давали дозвіл лише для авто, котрі брали участь в заїздах до 1956 року, а про «Запорожець» вони до нас навіть і не чули. Проте, завдяки ГО «Відроджений Київський автомобільний клуб», членом якого я є, ми потрапили в список учасників, для нас зробили виняток. Загалом в ралі братимуть участь два авто, які вже отримали реєстраційні номери. Наш «403», авто - «Запорожець» моделі ЗАЗ 965, 1967 року випуску. Наш жіночий екіпаж складається з двох панянок – це я, Світлана Кравс, зі Львова і Рената Вільчінскайте з Києва», - розповіла Світлана Кравс.

«Запорожець» уперше візьме участь у Ралі Монте-Карло / Фото: Укрінформ

Презентувати і підтримати жіночий український екіпаж приїхали представники ГО «Відроджений Київський автомобільний клуб», який очолює Роман Щепков. Вони їхали до міста Лева протягом двох тижнів, організувавши Міжнародний автопробіг «Марафон Дружби та Миру — Україна в ралі Монте-Карло VI United Super Special Race». Учасники, які стартували в Умані, вже побували в Києві, Каневі, Черкасах, Кременчуці, Запоріжжі, Дніпрі, Харкові, Новомосковську та Кропивницькому, Тернополі, Золочеві, а після Львова попрямують до Івано-Франківська, Чернівців, потім у Румунію та Молдову, звідти - в Одесу й знову - в Умань. Загалом автомобілісти на ретро-автомобілях подолають три тисячі кілометрів.

Щоб отримати дозвіл на участь в «Ралі Монте-Карло», команда пройшла чималий шлях тривалістю п’ять років. Ініціатори заглибились у автомобільну історію України та з’ясували, що в Києві 24 листопада 1904 року був зареєстрований «Київський Клуб Автомобілістів», тож у 2017 році зареєстрували ГО «Відроджений Київський Клуб Автомобілістів». Це дало змогу написати листа організаторам ралі, Королівському клубу Монако, з проханням зробити виняток з правил для молодої і незалежної України та допустити до змагання два автомобілі ЗАЗ.

Читайте також: Три українські міста приймуть етап навколосвітнього ралі на електрокарах

Змагання стартують 28 січня 2022 року. Як зізнається Світлана Кравс, перша складність для їх екіпажу в тому, що для жінок на ралі немає ніяких поблажок, вони будуть їхати, як і всі інші учасники, а це, в основному, чоловіки. І друга, що автопробіг відбуватиметься взимку, на гірській трасі протяжністю майже 500 км, та включає нічний проїзд із крутими спусками та поворотами.

«Ралі Монте-Карло» засноване в 1911 році і організовується автомобільним клубом Монако. Місцем старту та фінішу перегонів є саме Князівство. При цьому основна траса проходить на північ від Монако, зокрема на території французьких земель Приморські Альпи, Ардеш, Дром, Альпи Верхнього Провансу. Торік через пандемію коронавірусу змагання не проводилися.