Трансферне літо-2018: Фред, Лунін і Мораес

Аналітика

«Шахтар» оновив власний рекорд з продажу.

В ніч з 3-го на 4-е вересня в Україні офіційно закрилось футбольне трансферне вікно. Тепер до зими клуби можуть підписувати лише вільних агентів. Стосовно ж купівлі і продажів, то літо-2018 виявилось для клубів УПЛ насиченим та продуктивним. На новачків витратили 38,43 млн євро, а продали на 71,99 млн. Тобто ліга виявилась в плюсі – 33,56 млн. Показник ніби і блискучий, якщо не зважати, що левова частина від суми продажів, це трансфер Фреда в «Манчестер Юнайтед» за 59 млн євро.   

Читайте також: "Шахтар" посів 4 місце в світі за трансферним балансом

Кращий продаж

Безумовно, це продаж півзахисника «Шахтаря» Фреда в «МЮ» за 59 млн євро. Клуб встановив свій новий трансферний рекорд (попередній рекорд – 50 млн євро від китайського «Цзянсу» за Алекса Тейшейру), закупився на 16 млн і заробив чистими за літо 42,9 млн. «Шахтар» підтвердив статус головного українського постачальника зірок в європейські топ-клуби. На черзі Тайсон і Марлос.

Андрій Лунін в "Реалі"

Не менш резонансним в Україні став трансфер воротаря Андрія Луніна. «Зоря» продала його мадридському «Реалу» за 8,5 млн євро. Це дійсно історична подія, яка засвідчила, що з УПЛ у європейський гранд можна потрапити не тільки з «Шахтаря» чи «Динамо». «Зоря» вже кілька років поспіль веде відмінну трансферну політику, а продаж Луніна засвідчив, що клуб навчився говорити на рівних з акулами футбольного бізнесу.   

Читайте також: Андрій Лунін перейшов в «Леганес»

Кращий новачок

І тут відзначаємо «Шахтар». «Гірники» не просто підписали нападника «Динамо» Жуніора Мораеса. Вони реально підсилились. Бразилець вже забив у чемпіонаті 7 м’ячів – це більше ніж усі гравці «Динамо» разом узяті. Крім цього, «Шахтар» майстерно уштрикнув киян у саме серце, безкоштовно забравши кращого нападника. Не даремно гравців та фанатів «Динамо» до сих пір «ковбасить», коли згадують про Мораеса.

Жуніор Мораес вже забиває за "Шахтар"

Щодо інших новачків, то у «Шахтаря» вже продемонстрував свій клас атакуючий півзахисник Фернандо, якого купили у «Палмейраса» за 5,5 млн євро. На підході опорник Майкон (6,6 млн євро заплатили «Корінтіансу»). Чекаємо на швидку віддачу і від нових динамівців. Саме час проявити себе і Сідклею, і Че Че, і Буено. З перших матчів повинен посилити атаку «Динамо» данець Міккель Дуелунд, за якого заплатили «Мідтьюлланду» 4 млн євро.   

Читайте також: "Динамо" не встигло підписати форварда до закриття трансферного вікна

Втрачені мільйони

Лідери УПЛ не дорахувались чималих сум, коли відпустили вільними агентами кількох провідних гравців. Зокрема, «Шахтар» нічого не заробив на переїзді Бернарда в «Евертон» і Феррейри – в «Бенфіку». Втрати мінімум 25 млн євро. На «Шахтар» це несхоже, і тут, крім клубного менеджменту, «винні» ще й агенти футболістів.

Факундо Феррейра - гравець "Бенфіки"

На жаль, до проколів «Динамо» з продажів вже усі звикли. Взимку безкоштовно пішов Віда, влітку клуб нічого не отримав за Мбокані («Антверпен»), Гонсалеса (оренда в «Сантосі») та Хачеріді (ПАОК). Про втечу Мораеса ми вже згадували. Кияни просто не могли запропонувати бразильцю таку зарплату, як в «Шахтарі».   

Читайте також: Хачеріді у Москві показав російським фанам щитки кольорів українського прапора

Бразильський десант

Тренд цього літа – небувала міграція до УПЛ бразильських футболістів. Майже 20 новачків з країни Пеле – це рекорд. Причому бразильці приїхали не лише за звичним маршрутом у «Шахтар», «Динамо» і «Зорю». Чимало їх опинилось і в інших клубах – ФК «Львів», «Ворскла», «Карпати». Серед тих, хто вже проявив себе – нападник Рафаел Ратао в «Зорі», форвард Бруно і крайній захисник Лукас Тейлор в ФК «Львів».

Хорхе Карраскаль - головна трансферна надія "Карпат"

З інших подій трансферного літа відзначимо дві важливі події. Перший справжній продаж «Олександрії», яка продала захисника Андрія Бацулу в бельгійський «Кортрейк» за 250 тисяч євро. А також великий трансфер для «Карпат», які виклали 2 млн євро за контракт атакуючого півзахисника Хорхе Карраскаля.

Святослав Василик, Київ