Росія погодилася їхати на Олімпіаду під нейтральним прапором

Опублікована "заява російських спортсменів", підписана переважно ветеранами, у якій підтверджується готовність брати участь у Олімпіаді-2018 під нейтральним прапором.

Заява розміщена на сайті Олімпійського комітету Росії (ОКР).

"Сьогодні ми висловлюємо свою готовність взяти участь в Олімпійських іграх 2018 року у Пхенчхані, попри те, що, апріорі, поставлені у нерівні умови зі своїми колегами з інших країн", - йдеться у заяві.

У ній стверджується, що це рішення "продиктоване не особистими кар'єрними амбіціями", а бажанням виступити за свою батьківщину, за своїх рідних та близьких. Заява підписана 15 відомими російськими спортсменами, переважно ветеранами, які вже припинили виступи. Цікаво, що з 15 "підписантів" лише один представляє зимові види спорту - ковзанярка Лада Задонська.

Як відомо, Міжнародний олімпійський комітет (МОК) 5 грудня відсторонив збірну Росії від участі у зимових Олімпійських іграх у Пхенчхані. У МОК на підставі двох розслідувань визнали доведеним фактом, що Кремль організував систему застосування допінгу у спорті. За рішенням МОК також був дискваліфікований Олімпійський комітет Росії. Колишнього міністра спорту, віце-прем'єра Росії Віталія Мутко довічно позбавили права бути присутнім на Олімпіадах. Російським спортсменам, які довели, що не застосовували допінг, дозволили змагатися під нейтральним прапором.

Читайте також: Росіян позбавили права голосу в Міжнародному союзі біатлоністів

Президент Росії Володимир Путін раніше заявив, що Кремль не буде перешкоджати участі спортсменів у Олімпіаді-2018 без державних символів. Путін визнав, що російська влада якоюсь мірою "сама дала привід" для рішення про дискваліфікацію збірної країни.