Хокей: Захарченко і Варивода дискваліфіковані від участі в будь-яких змаганнях

Рада Федерації хокею України на своєму засіданні сьогодні, 23 серпня, розглянула висновки Комісії з питань встановлення фактів порушення регламентних документів ФХУ і IIHF з боку гравців хокейної збірної України Захарченка і Вариводи.

Голова комісії, віце-президент Федерації Георгій Зубко представив учасникам засідання висновок і рекомендації Ради.

"У Федерацію хокею України надійшли відомості про вчинення Едуардом Захарченком та Володимиром Вариводою неправомірних дій, спрямованих на маніпулювання результатом матчу Україна - Південна Корея, що відбувся 28 квітня 2017-го року в рамках чемпіонату світу з хокею в Дивізіоні IА.

З огляду на те, що спортсмени не визнали справжність розписок, комісією було прийнято рішення провести приватну почеркознавчу експертизу цих документів в Українському центрі судових експертиз. Висновки експертів свідчать про те, що дані розписки написані Едуардом Захарченком та Володимиром Вариводою відповідно.

В діях Захарченко Едуарда і Вариводи Володимира вбачаються ознаки правопорушення, визначеного Кодексом Поведінки IIHF, а саме участь прямо або побічно в неправомірних діях, які могли спричинити маніпулювання результатом матчу Україна - Південна Корея.

Ми не припиняємо свою роботу. Тривають розслідування і за іншими фактами. Найближчим часом можуть з'явитися нові фігуранти справи і не тільки серед спортсменів, але і серед функціонерів команд. Ми зробимо все, щоб будь-які змагання в українському хокеї проходили за принципом чесної гри. Всі маніпулятори результатами повинні понести жорсткі покарання", - цитує Зубка XSPORT

На підставі цього Комісія рекомендувала Раді Федерації прийняти відповідні санкції, а саме - дискваліфікувати гравців від участі в будь-яких змаганнях з хокею з шайбою.

Читайте також: Хокей: розпочалося офіційне розслідування інформації про "злив" матчу

Ситуацію прокоментував президент Федерації хокею України Анатолій Брезвін:

"Ми не розглядали питання, був матч "зданий" чи ні. Уже сам факт написання подібних розписок є порушенням норм Федерації хокею України та Міжнародної федерації хокею. Рада Федерації відповідно до свого статуту, статуту та Кодексу поведінки Міжнародної федерації хокею дискваліфікувала хокеїстів Едуарда Захарченка та Володимира Вариводу від участі в змаганнях з подальшою передачею відповідних матеріалів до правоохоронних органів, Міжнародну федерацію хокею і Міністерство молоді та спорту України".