На Гранд Чесс Тур Василь Іванчук схаменувся запізно

Нинішнього року Гранд Чесс Тур проходить за дещо незвичним форматом. Почалася серія турнірів із двох змагань у швидкі шахи та бліц. У Парижі перше-друге місця по сумі двох турнірів розділили чемпіон світу норвежець Магнус Карлсен та француз Максим Вашьє-Лаграв. На тай-брейку кращим виявився Магнус - 1,5:0,5.

У бельгійському Левені до складу учасників включили українця Василя Іванчука. Етап теж складався із двох турнірів - швидкі шахи (25 хвилин плюс 5 секунд, за кожний зроблений хід, починаючи з першого). 10 учасників грають кожний з кожним. За перемогу нараховується 2 очки, нічию - одне.

У бліці гросмейстери грали у два кола. Контроль часу - 5 хвилин плюс 3 секунди за  кожний зроблений хід, починаючи з першого. Нарахування балів - звичайне - очко та пів-очка.

У рапіді першим став Веслі Со (США) - 14 очок з 18-ти, другим був Вашьє-Лаграв - 12 і лише третім - Карлсен - 10  пунктів. На жаль, Іванчук став лише передостаннім - 7 балів.

Але у бліці Магнус був неперевершеним - 14,5 очка з 18-ти. І це - проти найсильніших гросмейстерів світу! Слушно зауважив Гаррі Каспаров: "Складається враження, що усі учасники грали у бліц, а Карлсен - грав у шахи".

Друге і третє місця у бліці розподілили Вашьє-Лаграв та Аніш Гірі (Голландія) - по 10 очок. Іванчук почав украй невдало - з чотирьох поразок і перший день закінчив на дев'ятому місці з десяти.

Але наступного дня Василя просто було не впізнати. Він почав громити суперників одного за одним. Почав з росіянина Яна Непомнящего та Левона Ароняна з Вірменії. Лише проти Карлсена, що грав бліц у бісову силу, львів'янин зазнав поразки. Але на фініші знову пішли перемоги - над Анандом, Вашьє-Лагравом та Баадуром Джобавой (Грузія). Словом, Василь укотре довів, що коли він у доброму гуморі, може перемогти будь-кого.

Читайте також: Українські шахістки на чемпіонаті світу дивом залишилися без медалей

Загальний підсумок Левена: Карлсен - 25,5 очка, Со - 22,5, Вашьє-Лаграв - 22. Іванчук попри успіх останнього дня так і лишився дев'ятим - 15,5 очка.

У Гранд Чесс Турі лишилося два етапи - у Сент-Луїсі та Лондоні. Там вже буде гра у класичні шахи. Проте не буде Василя Іванчука.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.