Шаховий турнір у Ставангері: Аронян - перший, Карякін - останній

Фініш шахового супертурніру в норвезькому Ставангері виявився напрочуд цікавим. Тут було все, за що ми любимо шахи: і стрімкі атаки, і упертий захист, і красиві комбінації. А також - результативна гра. Мені здається, що цей турнір став гарним аргументом проти тих гарячих голів, які вважають, що класичні шахи віджили своє… 

У сьомому турі лідер турніру вірменський гросмейстер Левон Аронян чорними переграв росіянина Сергія Карякіна. Левон вкотре продемонстрував відмінне розуміння італійського захисту, спочатку зрівняв гру, а потім перехопив ініціативу. Фінальна атака Ароняна була бездоганна. 

Великою несподіванкою стала перемога росіянина Володимира Крамника (білі) над чемпіоном світу норвежцем Магнусом Карлсеном. У трохи гіршій позиції чемпіон припустився неймовірної помилки і змушений був скласти зброю.

Проте Магнус відреваншувався вже наступного дня. Він білими узяв гору над нещодавнім суперником у матчі за корону - Карякіним. Партія проходила із взаємним похибками, та росіянин наробив їх більше. 

Якщо додати, що Крамника (чорні) в чотиритуровому закінченні обіграв француз Максим Вашьє-Лаграв, то можна сказати, що це явно був не день Росії.

В останньому раунді деякі події трапилися уперше. Першої поразки зазнав американець Хікару Накамура, а першу перемогу здобув його співвітчизник Фабіано Каруана, який обіграв свого товариша по олімпійській збірній.

Таким чином, переможцем турніру з відривом у ціле очко став Аронян - 6,5 з 9-ти. Друге-третє місця розділили Накамура та Крамник - по 5,5. Четверте-шосте - Веслі Со (США), Каруана та Аніш Гірі (Голландія) - по 4,5, сьоме-дев’яте посіли Віші Ананд (Індія), Вашьє-Лаграв та  Карлсен - по 4. І останнє місце лишилося за Карякіним - 3,5 очка. 

Дивує результат чемпіона, який набрав менше 50-ти відсотків очок. А от останнє місце росіянина виглядає цілком закономірним. По перше, в нього був найгірший рейтинг, а по-друге, участь у економічних форумах, церемоніях відкриття футбольних матчів не сприяє підготовці до серйозних змагань…

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.