Чому не всі радіють поверненню Шарапової?

Спонсори у захваті, але тенісне середовище налаштоване вороже. 

Зірка тенісу росіянка Марія Шарапова повертається у великий спорт після 15-місячної дискваліфікації за вживання допінгу (мельдонію). Втім, цю подію сприймають по-різному. Вболівальники, спонсори та жіноча тенісна асоціація (WTA) задоволені. Натомість багато тенісисток не приховують роздратування.

Великі гроші та медіа стають на захист

Свій перший матч після заборони вона зіграє 26 квітня в Штутгарті. Сам турнір починається на два дні раніше до офіційного завершення дискваліфікації, а до цього часу росіянку навіть не пускатимуть на місцевий корт. WTA пояснила, чому дала дозвіл Шараповій, хоча формально вона мала досидіти до кінця тижня. Виявляється, згідно з правилам WTA, можна брати участь в турнірі вже на тижні, коли добігає кінця заборона, і не обов’язково аби це було день в день.  

Експерти вже задають питання – яким буде повернення? Причому не лише у спортивному аспекті, але й у фінансовому. Іншими словами багатьох цікавить не лише скільки турнірів зможе виграти росіянка, але й чи збереже вона свою виняткову привабливість для спонсорів. За даними видання Forbes, лише за останній рік активної кар’єри Шарапова заробила на рекламі та комерційних проектах 20 млн доларів, в десять разів більше ніж на корті.

Оптимісти вважають, що росіянка швидко надолужить втрачене, бо її головна конкурентка у перегонах гаманців Серена Вільямс пішла у декретну відпустку. Також під час дискваліфікації багато спонсорів не відмовились від співпраці з Шараповою, а лише призупинили. Так вчинили Nike, Porsche, Head, Evian. Їх логіка зрозуміла – Марія не встряла у якийсь страшний іміджевий скандал, а заборона мельдонія, на якому погоріла росіянка, дійсно відбулась доволі суперечливо. Інформації про це було недостатньо.

На боці росіянки також керівництво світового тенісу і мас-медіа. На їх думку, Шарапова – це мегазірка та бренд, і такими «кадрами» не нехтують. Медійники нагадують, що Марія сама зізналась у вживанні забороненого препарату та навіть перепросила за це, і це нівелювало негативні наслідки. В усякому разі західні вболівальники, які вороже налаштовані до російських спортсменів-допінгерів, на адресу Шарапової не промовили жодного кривого слова.

Привілеї Шарапової – неповага до інших тенісисток

Однак в середині жіночого тенісу не все так спокійно. Колишня перша ракетка світу Каролін Возняцьки відверто заявила, пускати Шарапову на турнір в Штутгарті – це неповага до інших тенісисток. Полька Агнешка Радваньска пішла далі, вона не розуміє чому Шарапову збираються запросити на «Роллан Гаррос» і Вімблдон, надавши їй wild card. Якби вона пропустила 15 місяців через травму, то одна справа. Але допінг – це зовсім інше. Після подібних дискваліфікацій потрібно починати з самих низів. Серед тих, хто критикував Шарапову, також Ежені Бушар, Крістіна Младенович, Домініка Цибулкова, актуальний лідер рейтингу Анжелік Кербер та навіть суперзірки чоловічого туру Роджер Федерер і Енді Мюррей.

Як бачимо не всі раді бачити Шарапову. Мотив приблизно однаковий – правила однакові для всіх, відповідай за вчинене та спонсори занадто люблять Шарапову. Втім усім критикам і заздрісникам доведеться змиритися – Марія Шарапова повертається. При цьому вона можливо і не найсильніше за всіх грає у теніс, але її ім’я й досі найкраще продається.  

Святослав Василик, Київ