Драма не за сценарієм. Чому «Шахтар» програв?

Поступившись «Сельті» 0:2 у матчі-відповіді 1/16 фіналу Ліги Європи, донецький клуб припинив виступи в єврокубках 

«Шахтар» залишає єврокубки. Шкода, бо в цілому перед матчем у Харкові «гірники» мали достатньо козирів на руках – перемогу на виїзді, перевагу в досвіді, чудову статистику. Однак, вражаючі цифри в Лізі Європи (9 перемог поспіль, 0 пропущених м’ячів на власному полі) виявились порожніми показниками. Коли справа дійшла до характеру – хлопці Паулу Фонсеки втратили все. В матчі-відповіді команда спочатку змарнувала власні шанси, потім не зуміла дотерпіти на останніх хвилинах, а згодом провалила додатковий час.

Чому так сталося? Перше, що спадає на думку – втрачені моменти. В першому таймі двічі не зміг забити Коваленко, а після перерви не спромоглися на вирішальний удар Фред та Бланко Лещук. В усіх випадках гравцям «Шахтаря» не вистачило впевненості у власних силах, били вони якось занадто розслаблено. Реалізуй момент бодай хтось з них – усі питання в поєдинку зникли б.

Друга причина поразки – помилки біля власних воріт. Будьмо відвертими, якби не Пятов, «Сельта» вела б в рахунку ще в першому таймі. Втім, навіть його класу не вистачило аби без порушення правил зупинити Гвідетті чи парирувати пенальті від Аспаса. Гол у додатковий час від Кабрала то вже  була колективна помилка емоційно розбитих та фізично спустошених «гірників».

Відповідальність за поразку повинен брати на себе і весь тренерський штаб «Шахтаря» на чолі з Фонсекою. Команда поступилась «Сельті» за всіма показниками. Від володінням м’ячем (44,5:55,5) до ударів (15:21) та точних передач. Програли «гірники» і у відсотку єдиноборств. Найслабше «Шахтар» відіграв в опорній зоні, де Малишев, Фред і Коваленко поступились Ернандесу, Вассу і Гвідетті. Розчарували в атаці Марлос і Бланко Лещук.

Прикро, що за гарячими слідами Фонсека всю провину звалив на арбітрів. Мовляв, і пенальті ніякого не було (Гвідетті дійсно завалився ще до зіткнення з Пятовим, але і наш голкіпер грав небезпечно), і гол Бланко Лещука відмінили помилково – офсайду не було. Так, обидва моменти були спірними, але хто заважав забивати Коваленку чи Фреду? Або хто винен Ракицькому, який не встиг за Гвідетті в моменті з пенальті?

Головний висновок з поразки – або ж ти забираєш своє, або у тебе віднімуть все. З «Шахтарем» так і вийшло – розтринькавши моменти, команда втратила усю перевагу і вилетіла. Єдиний позитив для Фонсеки – тепер у нього буде достатньо часу аби підготуватись до Ліги чемпіонів. Хоча не факт, що він зможе зберегти цю дійсно сильну команду до наступного сезону.

Святослав Василик, Київ