Кулеба на Молодіжному конгресі закликав зберігати українську ідентичність у всіх куточках світу

Фото

У Києві сьогодні, 25 травня, проходить «Молодіжний конгрес: українська ідентичність та її промоція у світі», перед учасниками якого виступив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Організатор конгресу - Молодіжна рада при Міністерстві закордонних справ України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ідентичність – це, звісно, мова, історія, культура, кухня. Але мені здається, що є ще якийсь секретний компонент, який дає нашому багатомільйонному народу загальне відчуття єдності в усьому нашому різноманітті. Думаю, будь-хто з вас, хто колись подорожував нашою країною, її різними регіонами, містами, селами, хоч раз у житті питав самого себе: а що, власне, об’єднує нас усіх?» – сказав Кулеба.

На його думку, об’єднавчим для українців чинником є свобода.

Читайте також: У Миколаєві за підтримки ЮНІСЕФ відкрили молодіжний простір «Хвиля»

«Люди на Закарпатті та в Криму, на Донеччині та Буковині, Слобожанщині та Поділлі завжди жили достатньо різним життям і навіть не їздили один до одного в гості. Вже не кажучи про те, що наша країна об’єднує величезну кількість національних спільнот, мов, релігій, традицій. І попри все це різноманіття, щось усе-таки завжди тримало нас купи. Тримало крізь століття відсутності держави та імперського поневолення. Тримало попри окупацію, дві світові війни та три геноциди на нашій землі, Голодомор та депортацію кримських татар, вчинені радянським режимом, Голокост, вчинений нацистами. Щось тримало нас купи, попри знищення радянською владою української інтелігенції, попри Сандармох і Биківню, попри всі репресії та звірства, скоєні проти наших людей, попри русифікацію. Дозвольте запропонувати вам своє бачення цього секретного компоненту. Це свобода», – висловив думку глава МЗС.

Це, за його словами, цінність, за яку люди в усіх куточках України та в усі часи були готові боротися та перемагати будь-яке зло. «Свобода є основою для всього цього, для будь-якого досягнення», – заявив Кулеба.

Він також відзначив, що війна примусила українців звернутися до своїх коренів, переосмислити свою історію, літературу та ідентичність.

Відкриття фестивалю #РазомДіємо до дня Європи в Україні у Мистецькому Арсеналі / Фото: Євген Любімов, Укрінформ

«Сьогодні дуже важливо дивитися в майбутнє. Хоча в час війни люди живуть одним днем чи тижнем і планувати щось надзвичайно складно. Але саме планування та створення нових можливостей розвитку, навіть у цей надзвичайно складний час, є головним пріоритетом», – вважає міністр.

Він відзначив, що саме на це спрямована, зокрема, міжнародна робота в Міністерстві закордонних справ, бо лихоліття мине, а розвиток триватиме.

Читайте також: Провокації на кордонах ЄС та НАТО є частиною типової для Росії тактики залякування - Кулеба

«Російська агресія розкидала українців по світу. Мільйони були змушені залишити свої домівки, але де б вони не були, вони залишаються українцями. І ми допомагаємо створити сприятливе для цього середовище, щоб наші діти могли вивчати українську мову, знати історію, культуру, брати участь у заходах українських громад, ставати послами української культури та ідей у світі», – зазначив міністр.

Це, на його думку, допоможе їм зберегти зв'язок з батьківщиною, відчувати себе частиною великої української родини.

Він закликав долучатися до програм, що популяризують українську культуру та мову, брати участь у міжнародних заходах, представляючи Україну, підтримувати проєкти МЗС, створювати контент у соціальних мережах, що просуватиме наше історичну спадщину та сучасні досягнення.

Молодіжний конгрес організовано Молодіжною радою при Міністерстві закордонних справ за сприяння Міністерства закордонних справ України, Міністерства молоді та спорту , Міністерства культури та інформаційної політики, Міністерства освіти і науки, ГО «Українська асоціація студентів», ГО «Асоціація Молодіжних Рад України», БФ «МХП-Громаді» та підтримки UNDP в Україні та фінансування уряду Японії.