У регіонах є 44 вакансії для інтернів за спеціальністю «судово-медична експертиза» - МОЗ

Ексклюзив

Міністерство охорони здоровʼя повернуло інтернатуру за спеціальністю "судово-медична експертиза". Наразі в регіонах є 44 вакансії для лікарів-інтернів за цією спеціальністю.

Про це в коментарі Укрінформу сказав заступник міністра охорони здоровʼя, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

"Раніше лікарі, які хотіли стати судовими медиками, спочатку вступали в інтернатуру за спеціальністю "патологічна анатомія", проходили спочатку одну спеціалізацію, а потім вже ставали спеціалістами з судово-медичної експертизи. Це був тривалий процес. Тому було ухвалено рішення щодо повернення інтернатури за спеціальністю "судово-медична експертиза". Лікар після закінчення медичного університету може вступити в інтернатуру на спеціальність "судово-медична експертиза". Інтернатура буде тривати два роки, передбачено і очну, і заочну частини. І зараз у нас щонайменше 44 вакансії відкрито в регіонах України для того, щоб прийняти вже цього року на посади лікарів-інтернів, і почати їх готувати як лікарів судово-медичної експертизи. Це дуже відповідальна галузь сектору охорони здоровʼя, важливо мати адекватні навички з точки зору фаховості, експертизи і ці фахівців дуже потрібні", - розповів Кузін.

Зокрема, планується, що інтерни будуть проходити блок навчання як на кафедрі судово-медичної експертизи, так і на базі бюро судово-медичної експертизи.

"На базі бюро ми завершуємо роботу над оновленням програми інтернатури, але там вже додані певні напрацювання по типам експертиз, яких у нас раніше не було: патологічна ідентифікація через зубні формули, судова археологія, дослідження фрагментів, які зазнали певних деструктивних змін. Ці особливості, які на жаль привнесла війна в Україні, враховані в програмі підготовці таких інтернів", - сказав Кузін.

Наразі, як зазначив заступник міністра охорони здоровʼя, триває процес передачі обласних бюро судмедекспертизи з підпорядкування областей в управління МОЗ.

Читайте також: В Україні збільшать кількість медзакладів для проходження інтернатури

"Війна принесла нові виклики для цієї системи, суттєво зростає навантаження, потрібно працювати і на деокупованих територіях. Тому було ухвалено рішення про комплексне реформування цієї служби і системно це питання було пропрацьовано з обласними радами. 16 обласних рад і КМУ ухвалили рішення, що майнові комплекси передані у сферу управління МОЗ. Вони вже мають відповідні документи, отримують фінансування від МОЗ, тобто, завершили цей процес трансформації. Разом з тим, залишається ще 9 областей, які на різних етапах передачі цих майнових комплексів. Ми сподіваємося, що цей процес не затягнеться довше, ніж на два-три місяці", - сказав Кузін.

За його словами, ця реформа дозволяє оперативно управляти судовими медиками по всій країні.

"Ми можемо більш ефективно управляти цією мережею, задіювати фахівців із менш навантажених регіонів в більш завантажених регіонах і швидше допомагати юстиції адекватно фіксувати і документувати злочини проти людства. Прифронтові регіони, або регіони, які є для нас опорними, такі як Дніпро, Харків, Херсон, Миколаївська область, зараз відчувають інтенсивне навантаження через значну кількість експертиз, які необхідно провести", - сказав Кузін.

Зараз, за його словами, в системі судмедекспертизи працює 1300-1400 фахівців, і цієї кількості недостатньо. Якщо у 2021 році, як зазначив Кузін, вакантними були 250 посад судмедекспертів, то у 2024 році їх вже 430. Як пояснив Кузін, це повʼязано з тим, що деякі фахівці йдуть на пенсію, дехто мобілізується до лав ЗСУ, звільняються з тих чи інших причин.

"Зараз ми балансуємо цю ситуацію фахівцями з інших регіонів, переспрямовуємо навантаження на інші області. Але разом з тим хочемо, щоб за рахунок нових фахівців ми мали вже адекватну кадрову спроможність", - сказав Кузін.

Також, зазначив він, бюро судмедекспертизи потребують і оновлення обладнання. За його словами, це буде робитися поетапно.

Читайте також: Німеччина передала Україні спецтехніку для судово-медичної експертизи

"У цьому році ми зможемо оновити 5 гістологічних лабораторій, створити дві сучасні токсикологічні лабораторії, 5 ДНК-лабораторій. Це відносно невелика кількість, але, поступово рухаючись, ми зможемо оновити 100% обладнання. Але навіть з тим обладнанням, яке зараз використовується, фахівці проводять достатньо велику кількість експертиз, щороку близько 250 тисяч. Це і гістологія, і криміналістичні експертизи, цитологія, імунологічні методи", - сказав Кузін.

Як повідомляв Укрінформ, у рамках реорганізації судово-медичної служби заплановано комплексне дооснащення лабораторної та інфраструктурної бази регіональних бюро СМЕ. Для забезпечення проведення судово-токсикологічних та генетичних (ДНК) експертиз, на запит МОЗ Медзакупівлі централізовано придбали 115 одиниць лабораторного обладнання. Також для лабораторій бюро СМЕ передбачене подальше впровадження акредитації відповідно до вимог ISO.