На саміті в Києві було точно сказано: українці – європейці за своїм ДНК

То де тоді святкувати День Європи як не в Києві, де реально борються за європейські цінності?

Це твердження (у підзаголовку, – ред.) авторка почула в кулуарах дводенного Міжнародного саміту міст і регіонів, який 8-9 травня 2024 року відбувся у Києві. І це виявилося чистою правдою. До української столиці приїхали понад 100 іноземців з 18 країн, а також були представники місцевого самоврядування з усієї воюючої України, всього близько 250 учасників.

Прекрасний і дуже змістовний захід, вдруге влаштований українською владою, мав на меті дати можливість очільникам міст та громад з усієї України зустрітися, обговорити, як вони виживають, як шукати міста побратими у європейських країнах, зрештою, як оформлювати документацію і будувати відносини, щоб до вашого міста мали інтерес іноземні партнери і щоб з партнерів вони перетворилися на побратимів. А іноземні гості саміту, як казав заступник очільника Офісу Президента Олексій Кулеба, це переважно ті іноземці, які вже мають відносини з українськими містами або допомагають відбудовувати Україну.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на Міжнародному саміті міст і регіонів. Фото: Денис Шмигаль, Фейсбук

Зараз, за словами прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, існує понад 1600 партнерських угод з європейськими громадами. Миколаївщину планує відбудовувати Данія. Зруйновані об’єкти Одещини – Італія. Французький регіон Іль-де-Франс шефствує над Київщиною та Чернігівщиною. Партнери вже відбудовують водогони, дитячі садки, школи, лікарні. І як сказав Олексій Кулеба, це історії не про інвестиції, це про допомогу, взаємодію, знайомство з Україною. Але партнерство, як і дружба, завжди живиться безпосереднім спілкуванням.

Перший день саміту гості їздили по відбудованих об’єктах Київщини. І Україні було що показати.

Як сказав українським журналістам наступного дня друг України, американський благодійник, Дил Хансен, який відбудував ціле село Тарасівка (її тепер так і називають «містечко Хансена»), а також кілька будинків в Ірпені, він радіє, що вдалося стільки зробити для України. Американець втішений, що нові помешкання виглядають так гарно, і він задоволений чесним адмініструванням будівництва, яке забезпечує очільник Київської військово-цивільної адміністрації Руслан Кравченко; і що чотириста українських родин, яким допоміг та продовжує допомагати, стали для нього благословенням.

«Мені було незручно, коли американці прокрастинували та не давали військової допомоги», – сказав Дил Хансен, який планує до Різдва збудувати в Україні ще 80 помешкань, а ще він має план для будівництва реабілітаційного центру та будинку літніх людей.

Але не лише гарні відбудовані вулиці та об’єкти показували організатори заходу. На Київщині гості побачили школи, які російські фашисти перетворювали на катівні, вони могли почути людей, які під час окупації потрапили під арешт. Перший день саміту, то був правильний контраст: що довелося винести українцям від російського нацизму і як вони можуть відновлювати життя на руїнах, щойно по них перестають стріляти.

ФОРМАТ ГОРИЗОНТАЛЬНИХ ЗВ’ЯЗКІВ

Другий день Саміту представив змістовні виступи наших урядовців та закордонних гостей, потім панельні дискусії, на яких виступали очільники українських міст. Присутність Президента і перших осіб держави підкреслювали значення, яке надає Україна зустрічі своїх друзів у День Європи.

А ще участь і прем’єра, і спікера Верховної Ради засвідчила всім – європарламентарям, представникам муніципалітетів європейських міст, очільникам урядів окремих земель, губернатору штату Вашингтон, який включився по онлайн-зв’язку, – наскільки важливою для України є підтримка, що для нас немає самого поняття «скромної» допомоги, ми вдячні за все і ми все ефективно використовуємо.

Що сказали гості

Губернатор штату Вашингтон, США, Джей Роберт Інслі включився з виступом зі своєї штаб-квартири, з будівлі, де одночасно орендують офіси представники Майкрософта, Амазона та Боїнга, і сказав, що люди його штату не відчувають відстані між тихоокеанським узбережжям США та Україною і всім серцем її підтримують, бо бачать безмежну сміливість, стійкість та відданість українців і що це надає впевненості, що ми зможемо відбудувати свою країну.

«У нас органи місцевого самоврядування – це субнаціональні органи, але ми не «суб», ми (місцеве самоврядування) супернаціональні органи, ми надихаємо одне одного, підтримуємо одне одного». Губернатор сказав, що мріє про міжгалузеві контакти, наукові партнерства з Україною і навіть планує з нами систему енергорозподілу. «Ми знаємо, як важливо завоювати мир, але усвідомлюємо, як вам потрібно відновити Україну», – щиро казав очільник штату Вашингтон.

Міністерка економічного співробітництва та розвитку Німеччини Свенья Шульце приїхала особисто. «Муніципалітет – це колектив людей, які живуть в одному просторі і які разом витрачають час та креативність задля покращення спільного простору. Муніципалітети – це чинник стійкості. І хоча вторгнення Росії заважає, але реформа децентралізації має тривати. Це посилить інфраструктуру, бо важче зруйнувати сотні маленьких ТЕЦ, ніж одну велику. Я б дуже хотіла чути очільників міст сьогодні й готова запрошувати їх у Німеччину, де вони братимуть участь у Форумі інклюзивності громад», – сказала міністерка.

Прозвучали на саміті і виступи мерів українських міст. Мер Харкова Ігор Терехов, зокрема, сказав:

- Харків –  це не просто місто, а це фортеця. Сьогодні у Харкові перебуває 500 тисяч вимушених переселенців (ВПО) з Донецької, Луганської, Запорізької, Херсонської областей. У Харкові вже два роки безплатно курсує весь громадський транспорт. Ми щодня годуємо по 41 тисячі людей безплатними гарячими обідами. Діти ВПО навчаються у «метрошколах» та підуть до першої підземної школи разом із харків'янами. У місті діють пільгові програми із придбання житла переселенцями. Ми зацікавлені у прищепленні нашої харківської ментальності кожному, хто вирішив обрати Харків своїм новим домом.

Харківська делегація на Міжнародному саміті міст і регіонів. Фото: oblrada-kharkiv.gov.ua

Очільниця Харківської облради Тетяна Луценко у своєму виступі розповіла, що в залі присутні очільники прифронтових містечок Харківщини – Куп’янська та Чугуєва. Вони дуже активні – знаходять партнерів і в Україні, і за кордоном. Куп’янськ підписав меморандум зі Львовом. Зараз західні партнери можуть допомагати їм лише гуманітаркою. Але коли мер Куп’янська розповідає, що навіть у цьому зруйнованому місті живуть люди, які ніколи звідти не поїдуть, то це викликає повагу і бажання його відбудувати. Адже місто живе, доки там є люди.

«Україна робить все, щоб у звільнені міста повернулися жителі. Ми в  кулуарах приблизно порахували, що кожен регіон України має три десятки договорів про співпрацю, з нових планується підписання угод Бургундії з Винницею, Харкова зі Страсбургом», – ділилася з журналістами Тетяна Луценко.

Насправді серйозні виступи та панельні дискусії (були заявлені теми відновлення та розвиток громад і під час війни, і у повоєнний період, євроінтеграція України, реабілітація жертв війни) дали абсолютно унікальний досвід для європейських партнерів і для самих очільників українських міст та громад.

Президентка Європарламенту Роберта Мецола на Міжнародному саміті міст і регіонів

Бо коли мер чи очільник громади чує, як президентка Європарламенту Роберта Мецола каже, що дух Європи живе в кожному місті України і Євросоюз обов’язково допоможе відновити зруйновані Росією території України, то це точно додає самоповаги та оптимізму.

Віктор Микита, очільник Закарпатської області, коли йшлося про роль регіону, сказав, що Закарпаття  через те, що це нині найбільш безпечне місце в країні, зберігає економічний і науково-технічний потенціал України, здійснює релокацію підприємств, приймає переселенців, формує логістику через найбільшу мережу пунктів пропуску.

Делегація з Івано-Франківщини бере участь у другому Міжнародному Саміті міст та регіонів. Фото: kuryer.if.ua

«Закарпаття стало майданчиком для комунікації і наших регіонів, і наших партнерів. Це найбезпечніший регіон в Україні. Навіть немає комендантської години, все є для того, щоб комунікувати 24 на 7. Євроінтеграція починається з того, що ми починаємо спілкуватися між собою. Ми – європейці за своїм ДНК. Коли ми спілкуємося на рівні громад, на рівні села, вулиці, домівки, ми глибше розуміємо ці цінності», – сказав очільник Закарпаття.

Що говорили в кулуарах

На коротких перервах очільники муніципалітетів знайомилися, обмінювалися контактами між собою та закордонними колегами. Співробітники муніципалітетів із Польщі, Бельгії, Німеччини з якоюсь особливою гордістю казали, що вони з перших днів війни приймають у себе українців.

Президент України Володимир Зеленський на Міжнародному саміті міст і регіонів

Так виглядає формат горизонтальних зв’язків Європи та регіонів, про які казав у виступі на саміті Президент Володимир Зеленський, про те, що основною мішенню Росії у війні проти України є вся об’єднана Європа.

Наприкінці другого дня саміту точного числа підписаних меморандумів журналісти ще не знали (їх тільки про міжнародне медичне партнерство укладено чотири). Крім того, було близько десяти додаткових рамкових угод, договорів, що виникли як ідеї для продовження співпраці, і порахувати все це одразу – не випадало ніяк. А, можливо, це і є перші плоди децентралізації. Коли центральна влада просто зібрала мерів та очільників ОВА разом, познайомила з колегами з європейських муніципалітетів і сказала:  Спілкуйтесь, сподобайтеся одне одному, розповідайте про себе та свої міста, величезна кількість людей на Заході готова вам допомогти. Це ваше вікно в Європу ще до того, як нам відкрили двері. І ваш шанс допомогти громадам.

Ярослава Міщенко, Київ

Перше фото ілюстративне