У російському Ростові судитимуть двох полонених «айдарівців»

До Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону надійшли кримінальні справи про участь у "терористичному угрупуванні" українських полонених Дмитра Кістіона та Івана Нечипоренка, колишніх бійців батальйону "Айдар".

Про це повідомляє Кавказ. Реалии, передає Укрінформ.

Зазначається, що ще влітку 2023 року один з пропагандистських каналів опублікував двохвилинне відео з розповіддю полоненого Дмитра Кістіона, який повідомив, що 2015 року записався в добровольчий батальйон "Айдар", а згодом повернувся до мирного життя в Києві. У 2022 році його призвали до 115-ї бригади, служив у Сєвєродонецьку і під Лисичанськом, де дістав поранення. У полон його взяли нібито в Сумській області.

У тій самій бригаді з 2014 року служив 43-річний Іван Нечипоренко. В інтерв'ю, опублікованому іншим пропагандистським каналом він розповів, ніби в полон здався теж у Сумській області у січні 2023 року.

Українським військовополоненим загрожує від 10 до 15 років позбавлення волі.

Читайте також: У Росії відбувся суд над полоненими «азовцями», серед них — вісім жінок

За інформацією видання, кримінальні справи надійшли до суду 7 травня, дата попереднього засідання ще не призначена.

У березні цей же суд засудив колишнього бійця українського батальйону "Айдар" Сергія Скидана на 18 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Як повідомляв Укрінформ, в липні минулого року Південний окружний військовий суд розпочав слухання "по суті справи" щодо 18 учасників батальйону "Айдар".

Тоді Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець закликав світ відреагувати на це судилище, яке грубо порушує Женевську конвенцію.