Лубінець обговорив із керівництвом Червоного Хреста захист прав українських полонених у Росії

Фото

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець обговорив захист прав українських військовополонених, яких утримує Росія, з президенткою Міжнародного комітету Червоного Хреста Мір’яною Сполярич і керівником Бюро Центрального агентства розшуку МКЧХ Душаном Вуджасаніном.

Як передає Укрінформ, про це омбудсмен повідомив у Телеграмі.

За словами Лубінця, у ході зустрічі з Вуджасаніном він обговорив важливість ідентифікації та підтвердження українських полонених у РФ; необхідність виконання російською стороною норм Женевської конвенції про поводження з військовополоненими щодо інформування бюро про стан здоров’я, місця утримання полонених та вироки, винесені їм; забезпечення російською стороною права військовополонених на листування.

Також він наголосив на неприпустимості утримання в полоні цивільних осіб.

Водночас під час зустрічі з президенткою МКЧХ сторони обговорили недотримання Росією норм міжнародного гуманітарного права.

«Організація має відвідувати військовополонених у РФ. Проте ми розуміємо, що відповідальність за недопуск до місць їхнього утримання несе РФ, оскільки не виконує Женевські конвенції. Тому закликав президентку вимагати від Росії їх дотримання», - заявив Лубінець.

Він поінформував, що під час зустрічі зі Сполярич йшлося про: шляхи отримання доступу МКЧХ до місць утримання українських полонених і цивільних заручників у РФ; створення змішаної медичної комісії країною-агресором; спільні моніторингові візити на території РФ омбудсманами різних країн із залученням представників МКЧХ.

Читайте також: Вселенський патріарх закликає Україну та Росію до обміну всіма полоненими

За словами омбудсмена, організація не має демонструвати “стурбованість”, коли РФ так кричуще порушує права людини, оскільки така позиція – лише “зелене світло” для агресора, який і надалі вчинятиме злочини.

Як повідомлялося, станом на грудень 2023 року, за даними Лубінця, у полоні РФ перебували 28 тисяч цивільних громадян України.

Фото: Омбудсман Лубінець Дмитро