Під іменем відомого волонтера шахрай ошукав одеситку більш як на ₴1 мільйон - поліція

Фото

Поліцейські викрили шахрая, котрий під виглядом відомого волонтера ошукав жительку Одеси більш як на мільйон гривень.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Національна поліція.

До правоохоронців звернулася 45-річна одеситка, яка втратила на війні рідну людину й вирішила фінансово підтримати військових через волонтерів, проте постраждала від шахрая.

Жінка знайшла в інтернеті сторінку, підроблену під акаунт відомого в Україні благодійника, де розміщувалися пости про збір грошей нібито на придбання автомобілів, дронів, тепловізорів, медикаментів та інших речей, необхідних на передовій.

«Псевдоволонтер у приватній переписці через мобільний месенджер надавав одеситці перелік речей, на які нібито збирав гроші, і вказував потрібну для їх придбання суму. Так, протягом двох тижнів введена в оману жінка перерахувала на вказані онлайн-рахунки трохи більше мільйона гривень, які той переводив у готівку та витрачав на власні потреби. Вона зрозуміла, що її ошукали, коли випадково побачила справжню сторінку благодійника, яка відрізнялася від фішингової лише однією крапкою в адресі», - поінформували у поліції.

Зловмисником виявився 23-річний студент полтавського вишу. В орендованому молодиком помешканні у Києві та за його місцем проживання на Полтавщині провели обшуки. У результаті правоохоронці вилучили речові докази протиправної діяльності, зокрема мобільний телефон із доступом до онлайн-карт банкінгу з прив’язкою до рахунків, на які надходили чужі кошти.

Слідчі повідомили фігуранту про підозру в шахрайстві, вчиненому повторно, в умовах воєнного стану, що завдало значної шкоди. Йому загрожує штраф до 136 тис. грн або позбавлення волі від трьох до п’яти років.

Читайте також: Адміністраторка Телеграм-каналу Нікополя привласнила майже мільйон гривень донатів для ЗСУ

Вирішується питання про обрання запобіжного заходу. Слідство триває. Поліцейські перевіряють підозрюваного на причетність до аналогічних злочинів.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві оголосили підозру трьом членам угруповання, які створили псевдоблагодійний фонд і привласнили кошти, що збирали начебто на потреби постраждалих від війни дітей.