В Україні готуватимуть фахівців у галузі штучного інтелекту

Ексклюзив

На базі Навчально-наукового інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка разом з американськими партнерами планують відкрити школу для підготовки спеціалістів у галузі штучного інтелекту.

Про це Укрінформу повідомив директор Інституту журналістики КНУ Юрій Бондар.

“Ринок штучного інтелекту в Україні сьогодні не досить розвинутий, спеціалісти працюють несистемно. Тож такі навчальні платформи, як школа при КНУ, дадуть можливість підготувати та обʼєднати спеціалістів, що надалі освоюватимуть світовий ринок, інвестиційний потенціал якого складає мільярди доларів. За різними оцінками, в проєкти на ринку штучного інтелекту інвестори вже сьогодні готові вкладати до 10 млн дол.”, - сказав Бондар.

За його словами, партнерами школи стануть американські меценати - подружжя Шелбі та Калеб Вордів (Shelby & Сaleb Wards), ідеологи економіки кріейторів, засновники Curious Refuge – першої у світі платформи для ШІ-сторітеллерів. Їхні тренінги застосовують Американська кіноакадемія, Netflix, Pixar, Google та інші світові технологічні гіганти.

Контент, створений командою популярного ютуб-каналу Curious Refuge, популяризує штучний інтелект у відеовиробництві та допомагає розкрити творчий потенціал спеціалістів у цій креативній індустрії.

“Безпосередньо у створення школи партнери готові вкладати до 5 млн дол. Гроші підуть на організацію платформи, яка буде готувати фахівців найвищого рівня за допомогою провідних спеціалістів зі США”, - додав Бондар.

Читайте також: У МЗС представили цифрову особу з консульських питань Вікторію Ші

Він уточнив, що нині триває імплементація проблематики індустрії штучного інтелекту в навчальні програми для студентів, створення навчальних модулів та, по суті, облаштування школи.

“Ми зацікавлені в її активному розвитку із залученням провідних американських спеціалістів, оскільки ця індустрія виходить далеко за межі однієї країни та потребує і в Україні великої кількості креативних професіоналів”, - зазначив у розмові з Укрінформом голова комітету з культури Громадської ради при КМДА, президент МБФ “Твоя Доброта” Іван Степурін.

Він наголошує на великій користі освітніх програм та заходів від найкращих західних спеціалістів зі сфери ШI для української креативної спільноти.

“Потужний поштовх у цьому процесі ми отримали на нещодавньому форумі AI4ART & MEDIA 2024, що відбувся у Києві. Тут виступали та ділилися досвідом найпопулярніші американські спікери цьогорічного NAB Show – провідного заходу Національної асоціації мовників США (National Association of Broadcasters). А NAB Show – це найкращий майданчик, де представники компаній – розробників новітніх технологій можуть представити найсучасніші розробки, бачення розвитку майбутнього у сферах кіно та телевиробництва, медіаринку, віртуального продакшн та інших напрямків медіаіндустрії”, - зауважив Степурін.

Читайте також: Microsoft інвестує $1,7 мільярда в Індонезію для розвитку штучного інтелекту та хмарних обчислень

Як повідомлялося, форум AI4ART & MEDIA 2024 відбувся 23 квітня. Ініціатором заходу був Фонд "Твоя Доброта", який має відділення у США й Україні. Співорганізаторами виступили Навчально-науковий інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка, Міністерство культури та інформаційної політики, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, перекладацька агенція "MyDragon Speaks".