Українцям нагадали, що без світла у холодильнику продукти залишаються безпечними лише до чотирьох годин
В умовах стабілізаційних і екстрених вимкнень електроенергії важливо правильно зберігати продукти, щоб уникнути харчових отруєнь та зменшити втрати харчів.
Правила організації харчування та зберігання їжі в умовах знеструмлень нагадує Центр громадського здоров’я, передає Укрінформ.
Зазначається, що у холодильнику продукти залишаються безпечними до 4 годин, у повній морозильній камері — 48 годин, у напівпорожній морозилці — 24 години.
Щоб зберегти продукти довше ніж 4 години, слід помістити у холодильну камеру приладу акумулятори холоду, пляшки з замороженою водою, підготовані заздалегідь.
Не слід відчиняти холодильник зайвий раз — для якісного зберігання продуктів температура в холодильнику має бути +4℃ або нижче, у морозильній камері – не вище -4℃.
Фахівці наголошують на необхідності перевіряти, чи не зіпсувалися продукти. Якщо є сумніви щодо свіжості їжі, її слід просто викинути. "Ніколи не куштуйте сумнівні страви, щоби перевірити їхню безпечність", - застерігають у ЦГЗ.
Експерти радять викидати будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою.
Якщо на продуктах у морозилці все ще є кристали льоду, їх можна продовжувати зберігати в замороженому вигляді, до відновлення електропостачання.
Якщо в холодильнику продукти мають температуру +4℃ або нижче, їх можна споживати.
У Центрі громадського здоров'я також радять зробити запас харчових продуктів, що не потребують особливих умов зберігання (хлібобулочні вироби, консерви, сезонні фрукти та овочі, сухофрукти тощо). Віддати перевагу слід продуктам з малим вмістом солі та цукру: солі має бути менше ніж 1 г, а цукру менше ніж 10 г на 100 г продукту.
Фахівці рекомендують готувати їжу порціями на один-два рази, щоб не зберігати страви тривалий час. Купуючи харчі, потрібно віддавати перевагу тим, що найменше втрачають якість без холодильника (яйця, молоко тривалого зберігання в тетрапаках тощо).
У морозну погоду охолоджені продукти також можна зберігати на балконі чи веранді, нагадують у ЦГЗ.
Наголошується, що потрібно регулярно перевіряти термін придатності харчових продуктів, особливо тих, що мають короткий строк зберігання. Простроченого краще не вживати, навіть якщо воно пахне й виглядає нормально, оскільки в таких продуктах уже можуть непомітно розмножуватися небезпечні мікроорганізми, попереджають фахівці.
Як повідомляв Укрінформ, вранці 5 грудня у Харківській, Сумській, Полтавській, Запорізькій, Дніпропетровській областях у частині Кіровоградської області застосовуються аварійні відключення електроенергії.