Глава УГКЦ закликав до обміну полонених «всіх на всіх» напередодні Великодня

Відео

Глава Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук у своєму відеозверненні закликав до запропонованого Папою Римським Франциском обміну «всіх на всіх», зокрема жінок, медичних працівників і священнослужителів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр УГКЦ.

«Ми, християни України, усвідомлюємо, що не зможемо вповні вшанувати страсті нашого Спасителя, Його рани, якщо не будемо служити, допомагати тим, хто сьогодні страждає, терпить, хто у прямому значенні перебуває в пеклі війни, зокрема в пеклі ув’язнення і щоденних тортур російського полону», - наголосив він.

Глава УГКЦ додав, що слова Папи Римського Франциска про обмін «всіх на всіх» «знайшли особливий відгук у серцях як в Україні, так і в Росії».

«І ми хочемо, щоб ці слова стали закликом до конкретних дій», — додав він.

Глава УГКЦ закликав до обміну трьох категорій українських полонених - жінок-військовополонених, медичних працівників і священнослужителів.

Читайте також: Журналісти написали про знущання «Червоного Хреста РФ» з українців у полоні - МКЧХ відреагував

Блаженніший Святослав наголосив: «Зробімо все від нас залежне, щоби було звільнено всіх жінок-військовополонених. Я хочу, щоб мене почули всі жіночі організації: релігійні, громадські, ті, які дбають про гідність жінки в сучасному світі, незалежно від ідеологічного скерування. Зробімо все, щоб жінка була визволена з полону, чи в Україні, чи в Росії, щоб на свято Пасхи вона повернулася до своєї родини, додому».

Також він закликав міжнародні організації, зокрема «Лікарів без кордонів», докласти максимальних зусиль, щоб медики повернулися з ув’язнення до своїх родин і до виконання своїх професійних обов'язків.

Глава УГКЦ зазначив, що в російському полоні перебувають 10 священнослужителів України, і закликав зробити все залежне, щоб вони могли повернутися до своїх громад і церков.

Крім того, Блаженніший Святослав закликав до спільних зусиль для звільнення українських полонених.

«Ми знаємо, що близько 8000 українських військовослужбовців та 1600 цивільних осіб перебувають нині в російському полоні, у пекельних умовах. Зробімо все можливе, щоби крок за кроком обмін «всіх на всіх» став пасхальною дійсністю», - наголосив глава УГКЦ.

Читайте також: Лубінець: Заява МКЧХ виглядає як намагання врятувати репутацію російського Червоного Хреста

Як повідомляв Укрінформ, Папа Римський Франциск у неділю, 31 березня, у традиційному Великодньому посланні Urbi et Orbi згадав про російсько-українську війну та висловив побажання про загальний обмін усіма полоненими між Росією та Україною.