No candidate for block: lastnews Прикордонники з початку повномасштабної війни викрили 450 груп, які допомагали ухилянтам

Прикордонники з початку повномасштабної війни викрили 450 груп, які допомагали ухилянтам

Ексклюзив

Прикордонники з початку повномасштабного вторгнення викрили 450 злочинних груп, які займаються незаконним переправленням чоловіків через кордон.

Про це в інтерв'ю Укрінформу сказав помічник голови Державної прикордонної служби України – прессекретар відомства Андрій Демченко. 

"Спроби незаконно перетнути кордон відбуваються щодня. Найбільше таких спроб поза межами пунктів пропуску на кордоні з Молдовою та Румунією. Найбільша кількість за підробленими документами фіксується на кордоні з Польщею. Більшість порушників не є самостійними учасниками процесу, вони користуються послугами організаторів", - повідомив речник. 

За його словами, з початку воєнного стану викрито близько 450 злочинних груп, які спеціалізувались на незаконному переправленні осіб через кордон. 

Демченко зауважив, що щоденно прикордонники відмовляють у перетині кордону близько 120 особам. Велику кількість з них по системі “Шлях”, коли особа не може підтвердити мету своєї поїздки. Порівняно з минулим роком кількість таких осіб не зменшилась. 

Він нагадав, що по системі “Шлях” дозволено виїзд водіям, які здійснюють міжнародні перевезення товарів і пасажирів, а також особам, котрі слідують для перевезення гуманітарної допомоги для населення України і силових структур. Навіть якщо людина є у системі “Шлях”, має відповідні розпорядження, видані державними органами, але не може підтвердити мету свої поїздки, то її не випускають.

Читайте також: Роспропаганда поширює фейк про закопування живцем українських ухилянтів - ЦПД

Як повідомлялося, від системи «Шлях» за порушення правил перетину кордону відключено 27 перевізників. Система «Шлях» створена наприкінці 2021 року як цифровий інструмент усунення корупційних ризиків у сфері видачі дозволів та ліцензій на міжнародні вантажні перевезення. З 2022 року ліцензовані перевізники, органи влади різних рівнів можуть подати заявки на право перетину державного кордону України через цю систему.