У Києві презентували книгу з історіями дітей, які пережили російську окупацію

Фото

На фестивалі «Книжкова країна 2024», що проходить на столичному ВДНГ, відбулася презентація книги Living the War: Children during the Russian war against Ukraine («Життя під час війни: Діти під час російської війни проти України»).

Книга видана у рамках ініціативи Президента Bring Kids Back UA і присвячена історіям восьми українських дітей, які пройшли крізь російську окупацію, передає кореспондент Укрінформу.

У виданні через розповіді, особисті історії, фото й малюнки дітей оповідається про їхні трагедії – втрати, депортації, життя в умовах окупації.

Читайте також: Висновки шокують: Кулеба про звіт місії ОБСЄ щодо захоплення Росією цивільних українців

У презентації книги взяла участь радниця - уповноважена Президента з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук. Вона нагадала, що 4-й пункт Формули миру Володимира Зеленського стосується повернення полонених і депортованих осіб, а серед примусово депортованих - понад 19 тисяч дітей. «Те, що відбувається з українськими дітьми на окупованих територіях, – не випадковість, а продумана політика Росії, щоб діти ніколи не повернулися в Україну», - зазначила Герасимчук.

Презентація книги Living the War: Children during the Russian war against Ukraine / Фото: Руслан Канюка, Укрінформ

Читайте також: Міжнародна коаліція за повернення дітей: Україна представила конкретні проєкти

Автор книги Володимир Кадигроб розповів кореспонденту Укрінформу, що це вже друга книга із серії Living the War. Перша була присвячена життю в Києві під час облоги його російськими військами. «Робота над другою книгою вимагала залучення великої команди, бо працювати довелося з дітьми. Потрібні були і дитячі психологи, і багато інших фахівців», - зазначив Кадигроб.

Про масштабність злочинів росіян проти українських дітей розповіла заступниця генерального прокурора Вікторія Літвінова. За її словами, нині порушено більш ніж 3800 справ про воєнні злочини проти дітей, повідомлено про підозру 54 військовослужбовцям РФ; до суду направлено обвинувальні акти стосовно 43 російських військовослужбовців; ухвалено вироки, якими засуджено 31 російського військовослужбовця.

Літвінова також нагадала, що з 24 лютого 2022 року через дії окупантів загинули 545 дітей, поранені 1304 дитини, зникли – 2052.

Читайте також: Російська армія вбила в Україні вже 545 дітей

З історіями дітей, які увійшли до книги Living the War: Children during the Russian war against Ukraine можна ознайомитися на сайті ініціативи Президента Bring Kids Back UA.

Як повідомляв Укрінформ, за останні два місяці Україні за сприяння міжнародних партнерів вдалося повернути додому 38 дітей.