Цьогоріч спеціалізована екологічна прокуратура направила до суду 700 справ

Спеціалізована екологічна прокуратура з початку цього року направила до суду 700 обвинувальних актів, розмір збитків у яких перевищує 8 млрд грн.

Як передає Укрінформ, про це повідомила заступниця генпрокурора Вікторія Літвінова під час пресконференції з нагоди третьої річниці створення Спеціалізованої екологічної прокуратури.

«Уже цього року до суду скеровано понад 700 кримінальних проваджень. Встановлена сума збитків перевищила 8 млрд грн», - сказала вона.

За словами Літвінової, до створення екологічних прокуратур щорічно до ЄРДР вносилося близько 6 тис. повідомлень про факти порушення екологічного законодавства. Упродовж останніх років їх кількість зросла до 8-9 тисяч.

Читайте також: Сума збитків через забруднення повітря у Запорізькій області сягає ₴159 мільйонів

Також майже вчетверо зросла сума встановлених збитків – із 600 млн грн до 2,36 млрд грн.

Заступниця генпрокурора повідомила, що минулого року суди винесли 1100 вироків у провадженнях екологічних прокуратур. А протягом останніх двох років прокурорам вдалося повернути у державну власність і запобігти незаконному використанню майже 44 тис. га земель природоохоронного призначення, з яких 35 тис. – заповідних.

Також Літвінова нагадала, що новим напрямком роботи є розслідування кримінальних правопорушень, які були скоєні на шкоду довкіллю унаслідок збройної агресії РФ.

Читайте також: Обстріл Звягеля на Житомирщині: у Міндовкіллі назвали суму екологічних збитків

Вона, зокрема, наголосила, що жодна країна в світі ще не розслідувала воєнні злочини проти довкілля у таких масштабах, і завдання України, щоб російські воєнні злочинці понесли відповідальність за кожен вчинений воєнний злочин, яким було спричинено шкоду навколишньому природному середовищу.

Як повідомляв Укрінформ, за даними міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслана Стрільця, збитки довкіллю внаслідок розв’язаної Росією війни вже перевищили 2,4 трильйона гривень

Фото: Pilot SamolyotОFF / Twitter