Жоден випадок контрабанди зброї за межі України не був зафіксований - МВС

Станом на сьогодні не зафіксовано жодного випадку контрабанди зброї за межі України.

Про це у Фейсбуці повідомила заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко за результатами зустрічі з керівним директором і командувачем цивільними операціями ЄС у Європейській службі зовнішніх справ Стефаном Томатом у рамках роботи Європейського поліцейського конгресу, передає Укрінформ.

"На сьогодні не зафіксовано жодного випадку контрабанди зброї за межі України. Разом з тим маємо враховувати такі ризики. Плануємо продовжувати співпрацю і обмін інформацією як з агенціями Євросоюзу, так і з країнами-членами", - зазначила вона.

За її словами, МВС із партнерами напрацьовує спільний план дій із запобігання і протидії незаконному обігу зброї, який має посилити підрозділи системи Міністерства внутрішніх справ реагувати на такі ризики.

Сторони під час зустрічі обговорили і питання адаптації українського законодавства до вимог ЄС.

"Цей напрямок є важливим як для МВС, так і для країни в цілому. Маємо позитивну динаміку в цьому процесі. Значна частина законів уже пройшла адаптацію, зокрема, за підтримки EUAM Ukraine. Попереду залишається немалий обсяг роботи і в цьому питанні розраховуємо на експерту підтримку місії", - поінформувала заступниця міністра.

Павліченко і Томат обговорили і створення та функціонування Координаційного центру інтегрованого управління кордоном в Україні.

За її словами, такий центр передбачає залучення 12 суб’єктів управління кордонами для здійснення ефективного моніторингу ситуації на кордоні, проведення аналізу ризиків та посилення комунікаційних спроможностей.

"Впровадження інтегрованого принципу є одним зі стандартів Європейського Союзу. Разом з тим плануємо посилення Державної прикордонної служби України на прикордонних смугах і пунктах пропуску. Це допоможе зміцнити їх спроможності захищати рубежі нашої держави, а в майбутньому – зовнішніх кордонів ЄС", - пояснила вона.

Читайте також: Розмінування та воєнні злочини Росії: делегація України провела переговори у МВС Німеччини

Як повідомлялося, єврокомісар Ілва Йоганссон 5 березня заявила, що завдяки тісній співпраці Європейської комісії з МВС України зброя із зони бойових дій не потрапляє до рук злочинців на території Євросоюзу.

Фото: Катерина Павліченко/ФБ