ВАКС заарештував екскерівника Чернівецької митниці за побиття журналістів

Відео

Вищий антикорупційний суд застосував запобіжні заходи у вигляді арешту до колишнього керівника Чернівецької митниці та одного з учасників злочинної організації на цій митниці, які організували побиття журналістів.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє Спеціалізована антикорупцйна прокуратура. 

17 квітня слідчі судді ВАКС застосували запобіжні заходи до колишнього керівника митниці – співорганізатора злочинної організації, яка діяла на Чернівецькій митниці, та одного з учасників злочинної організації, який за вказівкою співорганізатора організував побиття журналістів.

Суд підтримав позицію прокурора і застосував до співорганізатора запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 60 млн грн застави.

Читайте також: Вимагали «данину» з імпортерів: СБУ викрила схеми на митницях Києва і двох областей

До члена злочинної організації застосований запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. У той же час суд визначив як альтернативний запобіжний захід заставу у розмірі 6 млн грн.

Термін тримання під вартою – по 14 червня.

У разі внесення застави на осіб будуть покладені відповідні процесуальні обов’язки, зауважили у САП.

Читайте також: У справі про махінації на Волинській митниці оголосили нові підозри

Як повідомляв Укрінформ, 16 квітня САП оголосила підозру 11 членам злочинної організації, серед яких колишній керівник і посадовці Чернівецької митниці. Їх підозрюють у завданні збитків державі на 290 млн грн.

Посадовців митниці та їхніх спільників підозрюють у тому, що протягом 2017-2019 років через пункт пропуску на румунсько-українському кордоні вантажні автомобілі ввозили комерційні товари на підставі підроблених документів. Це призводило до застосування нижчих ставок ввізного мита, зокрема нульових. У деяких випадках транспортні засоби з товарами при в'їзді на митну територію України заявлялись як порожні.

Керівництво митниці забезпечило позачерговий пропуск таких автомобілів і безперешкодне митне оформлення.

Схеми діяли тривалий час, а її учасники поводилися цинічно й зухвало. Коли журналісти намагалися викрити діяльність злочинної організації, керівництво митниці організувало їхнє жорстоке побиття, підкреслили у САП.