У реєстрі зниклих безвісти за особливих обставин є дані про понад 37 000 осіб - Лубінець

У Єдиному реєстрі осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, вже є дані про понад 37 тисяч осіб.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець під час дискусії "Цивільні в незаконному утриманні Росією: спільні кроки влади та громадянського суспільства для їхнього звільнення", передає кореспондент Укрінформу.

"У нас наразі діє Єдиний реєстр осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Він перебуває у процесі наповнення інформацією, і за останніми даними, які я отримав вчора, у реєстрі на сьогодні понад 37 тисяч громадян України", - зазначив омбудсмен.

За його словами, у цьому реєстрі є дані про цивільних дітей і дорослих, про військовослужбовців ЗСУ.

Він прогнозує, що кількість осіб у цьому списку зростатиме.

Лубінець підкреслив, що РФ викрадає та ув'язнює українських цивільних громадян від початку збройної агресії проти України, тобто з 2014 року.

За його словами, росіяни порушують міжнародне гуманітарне право, бо є пряма норма 4-ї Женевської конвенції, якою забороняється захоплювати цивільних заручників.

"Норма є, але РФ продовжує це робити. І проблема, напевно, в тому, що немає відповідальності за порушення цієї норми", - вважає уповноважений ВР із прав людини.

Він зазначив, що 10 років РФ не надає жодної інформації про цивільних заручників.

Читайте також: Постраждалі від сексуального насильства під час війни в Україні отримають репарації - Лубінець

Лубінець додав, що українська влада неодноразово використовувала свої канали комунікації з російською стороною, зокрема, особисто він мав контакти із російською омбудсменкою Тетяною Москальковою, під час яких вони порушували питання щодо цивільних.

"На жаль, результату як такого у нас немає. Саме тому, що ми не можемо отримувати будь-яку інформацію від РФ, у нас немає точної кількості тих, кого незаконно утримує країна-агресор", - сказав Лубінець.

За його словами, скільки українській владі треба часу для повернення усіх цивільних, які знаходяться у полоні РФ, ніхто не може сказати навіть теоретично, бо зараз немає інструментарію, як це робити.

Читайте також: Лубінець закликав два міжнародні комітети відвідати місця утримання українських полонених

Як повідомляв Укрінформ, у травні 2023 року запрацював Єдиний реєстр осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.