МКІП працює над рішеннями щодо соцзахисту журналістів, які працюють у зоні бойових дій

Міністерство культури та інформаційної політики наразі працює над рішенням, яке б забезпечило соцзахист працівників медіа, які виконують свої професійні обов'язки у зоні бойових дій.

Про це під час «круглого столу» з журналістами у Миколаєві заявив тимчасово виконуючий обов'язки міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

«Сфера журналістики під час війни пов’язана з ризиком, ми це розуміємо. Днями у нас була зустріч з медіа за участю працівників міністерства, щоб виробити норми, які дали б можливість працівникам ЗМІ бути більш соціально захищеними у разі поранення чи загибелі при виконанні професійних обов’язків. Такі інструменти є, але вони не системні. Як тільки ми напрацюємо комплексне рішення, то обов’язково з ними познайомимо журналістську спільноту», - сказав Карандєєв.

За його словами, партнерами МКІП у цьому питанні виступає Спілка журналістів України та міжнародні організації.

Читайте також: Карандєєв пояснив рішення МКІП про бронювання працівників цирку: Це не вуличне шапіто

Т.в.о міністра також наголосив, що питання безпеки журналістів, які працюють у зоні бойових дій, дуже актуальне, адже вони, окрім іншого, висвітлюють бойову звитягу наших воїнів, розповідають як працюють ЗСУ.

За даними НСЖУ та Міжнародної федерації журналістів, станом на 5 квітня 2024 року від початку повномасштабного вторгнення рф на територію України окупанти вбили щонайменше 86 медійників. Серед загиблих – 16 медійників, які виконували професійні обов’язки; 9 – цивільних жертв; 61 представник ЗМІ, які мобілізувалися для захисту України.

Як повідомляв Укрінформ, на Запоріжжі під час обстрілу поранено власкора Укрінформу Ольгу Звонарьову.