Ринок праці, освіта та житло: які реформи у соцсфері передбачені планом Ukraine Facility

Відповідно до Плану для реалізації Ukraine Facility 2024-2027 Україна за фінансової підтримки ЄС реалізовуватиме низку реформ у соціальній сфері.

Про це повідомили у Комітеті ВР із питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, передає Укрінформ.

«Основні напрямки реформ в сфері розвитку людського капіталу ґрунтуються на таких стратегічних цілях на період 2024-2027 років: зміцнення освіти та навичок, забезпечення доступу до медичних послуг та покращення реабілітації, повернення до ринку праці людей, виключених з нього в силу різних обставин, зокрема війни, та усунення соціальних і економічних наслідків війни, зростання відсотка фізично, економічно та суспільно активного населення», - йдеться в повідомленні.

Відтак, в межах Компоненту І Ukraine Facility заплановано, зокрема, провести наступні реформи:

1. Удосконалення професійної освіти.

2. Вдосконалення дошкільної освіти;

3. Удосконалення системи реабілітації людей з інвалідністю;

4. Перехід від військової служби до цивільного життя;

5. Покращення соціальної інфраструктури та деінституціалізація;

6. Покращення функціонування ринку праці;

7. Забезпечення доступу до житла для осіб, які його потребують;

8. Покращення соціального забезпечення;

9. Покращення культурного розвитку.

Читайте також: Мінсоцполітики представило для обговорення проєкт Стратегії демографічного розвитку до 2040 року

Крім того, продовжиться вдосконалення механізмів фінансування соціального захисту, охорони здоров'я, освіти, підтримки бізнесу, в тому числі за результатами проведених оглядів видатків. Це включатиме реформування пенсійної системи, виплат по інвалідності, вищої освіти тощо, в тому числі з метою забезпечення їхньої фіскальної стійкості.

Україна підготувала концептуальну записку щодо реформи соціального захисту в січні 2023 року відповідно до умов програми МВФ та за технічної підтримки Світового банку. Запропоновані реформи в сфері соціального захисту будуть узгоджені з діяльністю МВФ та Світового банку.

Як повідомляв Укрінформ, план для Ukraine Facility - це технічний документ, необхідний для реалізації програми фінансової підтримки України від Європейського Союзу, яка розрахована на чотири роки та сягає 50 мільярдів євро.