Росгвардійця, що у Гостомелі утримував цивільних у підвалі, заочно засудили до 11 років тюрми

Суд заочно призначив 11 років позбавлення волі військовослужбовцю Росгвардії, який у Гостомелі утримував цивільних людей у підвалі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генпрокурора.

«За підтримання публічного обвинувачення прокурорами Київської обласної прокуратури суд визнав військовослужбовця зведеного підрозділу управління Росгвардії у Кемеровській області збройних сил РФ винним у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України). Його заочно засуджено до 11 років позбавлення волі», - йдеться в повідомленні.

Прокурор у суді довів, що в березні 2022 року під час захоплення росіянами Гостомеля засуджений разом з іншими наразі невстановленими військовослужбовцями збройних сил РФ проводив незаконні обшуки будівель. Загарбник вибивав двері, розбивав вікна та шукав військовослужбовців Збройних сил України і співробітників правоохоронних органів.

Читайте також: У Єдиному реєстрі зібрали дані про 128 тисяч потерпілих від воєнних злочинів РФ

Також він проводив так звані фільтраційні заходи, під час яких перевіряв документи та відбирав у цивільних осіб мобільні телефони.

В одному з будинків підозрюваний спільно зі співслужбовцями, погрожуючи мирним жителям зброєю, змусив їх повністю роздягнутись. Надалі людей без їжі та води утримували у підвалі, били прикладами по ребрах і ногах, а також погрожували зброєю.

Як повідомляв Укрінформ, суд заочно призначив 10 років позбавлення волі сержанту ЗС РФ, який бив, катував та погрожував вбивством мирним жителям Бучі.