Викрадав персональні дані іноземців: ДБР оголосило підозру кіберзлочинцю

Фото

Державне бюро розслідувань оголосило підозру зловмиснику, який за допомогою шкідливого програмного забезпечення та фішингу викрадав банківські й персональні дані громадян Канади та Сполучених Штатів Америки.

Як передає Укрінформ, про це повідомило ДБР.

Встановлено, що займатися протиправною діяльністю чоловік почав у 2017 році. Спочатку він розробляв та продавав шкідливе програмне забезпечення, яке дозволяло викрадати персональні дані зі смартфонів. У подальшому почав займатися фішингом – створенням сайтів, посилань і програм, які викрадали дані користувачів для доступу до банківських рахунків й інших фінансових сервісів.

До злочинних дій фігурант залучив щонайменше шістьох спільників. Правоохоронці проводять заходи для встановлення їхніх осіб.

Отримані дані зловмисник продавав за криптовалюту. У результаті своєї діяльності він незаконно заробив щонайменше 3,5 млн гривень.

Досудове розслідування у справі триває з кінця 2020 року. Спочатку його здійснювала Національна поліція. У подальшому справа була передана ДБР.

Читайте також: В Україні торік виявили 3600 кіберзлочинів

Фігуранту інкримінується створення та поширення шкідливих програмних засобів, несанкційоване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин, легалізації майна за попередньою змовою групою осіб (ч. 1 ст. 361-1, ч. 2 ст. 361, ч. 2 ст. 209 Кримінального кодексу України). Йому загрожує позбавлення волі терміном до восьми років та конфіскація майна.

Суд обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення 2 млн гривень застави.

Як повідомляв Укрінформ, у Львівській області в січні викрили організацію, яка розсилала фішингові посилання під виглядом пропозиції "оформити грошову допомогу" від Президента України, ООН, UNICEF тощо.