Польща продовжила тимчасовий захист для українських біженців до 2025 року

Польща продовжила на рік механізм тимчасового захисту для громадян України, які прибули до Польщі після 24 лютого 2022 року і залишаються на території країни.

Про це йдеться у повідомленні на сайті уряду Польщі, передає Укрінформ.

Як зазначається, механізм тимчасового захисту, запроваджений рішенням Ради ЄС у березні 2022 року спочатку на один рік, був знову продовжений ще на один рік – до 4 березня 2025 року. Відтак, термін дії сертифікатів тимчасового захисту, виданих до цього часу, відповідно, подовжено на цей же період.

"Особи, які отримали довідку про тимчасовий захист від Управління у справах іноземців із терміном дії 4 березня 2023 року, 4 вересня 2023 року або 4 березня 2024 року, не повинні подавати документи на отримання нових документів. Ці сертифікати будуть дійсні до 4 березня 2025 року", – йдеться у повідомленні.

Підкреслюється, що ці положення не дають правових підстав для заміни вже виданих посвідчень у зв’язку з продовженням тимчасового захисту. Документи містять відповідну відмітку щодо продовження строку їх дії згідно з законом. Тому іноземці, які вже отримали посвідки, можуть і надалі використовувати їх як документи на проживання, що підтверджують їхній правовий статус.

Читайте також: У Польщі знову зростає кількість українських біженців

В уряді РП зазначили, що іноземці, на яких не поширюється дія Закону про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї країни, а вони належать до категорії переміщених осіб, перелічених в імплементаційному рішенні Ради ЄС про наявність масового напливу переміщених людей з України, можуть скористатися тимчасовим захистом на території Польщі. У такому випадку підтвердженням використання тимчасового захисту є довідка, видана Управлінням у справах іноземців.

Як повідомлялося, восени минулого року Євросоюз своїм рішенням продовжив механізм тимчасового захисту до березня 2025 року.

За попередніми даними, у Польщі проживає 3-3,5 млн громадян України, з яких близько мільйона приїхали до Польщі після початку повномасштабного вторгнення РФ.