Суд оголосив вирок у справі про вбивство Гандзюк: Мангер і Левін отримали по 10 років

Суд призначив покарання у вигляді десяти років позбавлення волі для колишнього голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера та експомічника депутата облради Олексія Левіна, яких звинувачували в організації нападу на громадську активістку Катерину Гандзюк.

Відповідний вирок оголосила у понеділок суддя Юлія Іваніна, повідомляє Укрінформ.

“Суд ухвалив: Мангера Владислава Миколайовича визнати винуватим у скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 27, ч 2 ст. 28 ч. 8 ст. 121 ККУ, на підставі чого призначити покарання у вигляді позбавлення волі на строк десять років”, - оголосила суддя.

Суд також ухвалив зарахувати у строк відбування ним покарання тримання Мангера під вартою у слідчому ізоляторі. Один день попереднього ув’язнення відповідає одному дню позбавлення волі.

Також суд залишив без змін запобіжний захід Мангеру у вигляді тримання під вартою у слідчому ізоляторі Міністерства юстиції.

“Суд ухвалив: визнати Левіна Олексія Олексійовича винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч. ч. 3 ст. 27, ч 2 ст. 28, ч. 2 ст. 121 ККУ, та призначити йому покарання у вигляді позбавлення волі на строк десять років”, - оголосила суддя вирок в частині покарання для Левіна.

Суд також зарахував йому у строк відбування покарання тримання під вартою у слідчому ізоляторі. Один день попереднього ув’язнення відповідає одному дню позбавлення волі.

До набуття вироком законної сили Левін перебуватиме у СІЗО.

Читайте також: Напад на Гандзюк: прокуратура просить 10 років ув’язнення для обвинувачених

Крім того, суд задовольнив цивільний позов до Мангера і Левіна потерпілих у цій справі - Віктора Гандзюка, Надії Гандзюк і Сергія Денисова. Суд постановив стягнути солідарно з Мангера і Левіна на користь кожного з потерпілих по 5 млн грн.

Також суд ухвалив стягнути в дохід держави заставу Мангера у розмірі 1 млн 152 тис. грн. Ці кошти мають бути перераховані на спеціальний рахунок Збройних Сил України.

Суд постановив стягнути солідарно з Мангера і Левіна на користь держави витрати на залучених експертів у сумі 153 тис. 296 грн.

Крім того, суд заборонив відчужувати наявне майно Мангера і Левіна.

Мангер і Левін мають змогу оскаржити рішення суду протягом 30 днів у Київському апеляційному суді.

Державне обвинувачення у цій справі представляли прокурори Андрій Синюк і Олександр Сафарян.

Під час судових дебатів прокурори наполягали на призначенні Мангеру і Левіну покарання у вигляді десяти років позбавлення волі.

Також прокурори підтримали цивільний позов потерпілих до обвинувачених у розмірі 15 млн грн.

Читайте також: Посольство США: Катерина Гандзюк боролася і загинула за ті цінності, які сьогодні відстоюють українці

Як повідомляв Укрінформ, громадську активістку, в.о. керівника справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк 31 липня 2018 року облили сірчаною кислотою біля під'їзду її будинку в Херсоні. Опіками було уражено 40% тіла жінки. Вона перенесла кілька операцій, але 4 листопада того ж року померла.

Безпосередні виконавці замаху засуджені до ув'язнення на строк від 3 до 6,5 року.

Ексголова Херсонської обласної ради Владислав Мангер і помічник депутата облради Олексій Левін, підозрювані в організації замаху на Гандзюк, перебувають під вартою.