Уряд посилив захист дітей, які залишились без батьківського піклування

Уряд посилив захист дітей, які залишились без батьківського піклування, і перебувають на окупованій території, території активних бойових дій або переміщені за кордон.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Урядовий портал.

«Зараз через активні бойові дії та масову евакуацію збільшується кількість дітей, які залишаються без батьків. Ми спростили влаштування таких дітей під опіку, піклування до родичів і розширили форми тимчасового влаштування для них», - розповіла міністр соціальної політики Марина Лазебна.

Зазначається, що діти які залишились без батьківського піклування, і перебувають на окупованій території, території активних бойових дій або переміщені за кордон, зможуть отримати законних представників через встановлення над ними опіки родичами за місцем перебування опікуна.

Законний представник зможе діяти в інтересах дитини, зокрема, вимагати її повернення з окупованих територій, а також з території іншої держави в разі її незаконного вивезення за кордон, в першу чергу, в росію.

Читайте також: За 50 днів від вторгнення рф з України виїхали майже п'ять мільйонів осіб - ООН

Рішення про надання статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, приймається районною, районною у Києві держадміністрацією, військовою адміністрацією або виконавчим органом міської, селищної, сільської ради за місцем проживання, фактичного перебування або виявлення дитини.

Факт того, що батьки дітей не виконують своїх обов’язків з причин, які неможливо з’ясувати, підтверджується актом, складеним службою у справах дітей за встановленою формою.

Після завершення воєнного стану статус дитини має бути підтвердженим чи спростованим за процедурами та на підставі документів, передбачених законодавством.

«Наявність законного представника перешкоджатиме незаконному усиновленню українських дітей в росії, яке зараз, за інформацією деяких джерел, має намір дозволити російська влада», - додала Марина Лазебна.

Як повідомлялось, 14 квітня Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт, який урегульовує питання представництва дітей, які на час воєнних дій відселені за кордон.