ВАКС засудив Гримчака до 10 років в'язниці

23 лютого Вищий антикорупційний суд засудив ексзаступника міністра тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака до 10 років ув'язнення з конфіскацією майна, його ув'язнили негайно в залі суду.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Суд визнав Гримчака винним у скоєнні таких злочинів як – шахрайство, підбурювання до замаху на давання хабаря посадовцям, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, та призначив покарання у вигляді 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Суд змінив Гримчаку запобіжний захід на утримання під вартою до набуття чинності вироку.

До цього Гримчак був під нічним домашнім арештом.

Читайте також: З Гримчака зняли електронний браслет

Крім того, ВАКС задовольнив цивільний позов прокурора САП щодо утримання з Гримчака майже 980 000 грн майнової шкоди. Водночас суд додатково стягнув з ексзамміністра ще 200 000 грн судових витрат.

Вирок ВАКС може бути оскаржений упродовж 30 днів з дня його оголошення в Апеляційній палаті Вищого антикорупційного суду.

Як повідомлялося, Юрія Гримчака і брата його дружини Ігоря Овдієнка затримали 14 серпня 2019 року у справі про вимагання 1,1 мільйона доларів хабарів за нібито сприяння в ухваленні рішень особами, уповноваженими на виконання функцій держави. Перед затриманням вдома у заступника міністра пройшов обшук. Їм інкримінували злочин за статтею про шахрайство.

15 серпня 2019-го Гримчаку та Овдієнку оголосили підозру. За версією слідства, «бралися кошти на погодження проєктів будівництва та реконструкції будівель та споруд» і «вирішення цивільного позову у Верховному суді». Спочатку у грудні з-під варти звільнили Овдієнка, а пізніше після зменшення втричі застави звільнили і Гримчака – він мав носити електронний браслет, здати закордонний паспорт і перебувати під нічним арештом.