В'язень Кремля Марченко оскаржить утримання в колонії суворого режиму Улан-Уде

Олександр Марченко, український політв'язень у Росії, етапований у ВК-8, колонію суворого режиму в Улан-Уде (Бурятія), оскаржуватиме це рішення.

Про це дружина політв'язня повідомила кореспондентові Укрінформу.

«Після етапування із засідання Верховного суду в Москві мій чоловік Олександр прибув до Улан-Уде в середині грудня. Спочатку його розмістили у СІЗО-1. А наприкінці грудня перевели до ВК-8. Пігулки, необхідні для підтримки життєдіяльності, у нього зараз є, але вони скоро закінчаться. Тому ми збираємо спеціальну бандероль для Сашка», - сказала Катерина Марченко.

Минулої п'ятниці Олександра відвідала адвокат. Етапування в'язня для відбування покарання в Забайкаллі так далеко від кордонів України, до того ж до колонії суворого режиму, буде оскаржено як незаконне. «Сашку важко адаптуватися до місцевих умов. Часом морози в Бурятії досягають 35 градусів. Теплого одягу та термобілизни у нього поки що немає», - пояснює Катерина.

За її словами, Олександр дуже чекає, коли український консул, у зоні відповідальності якого знаходиться той регіон, знайде нагоду відвідати його в колонії. Наразі дружина політв'язня мала можливість поспілкуватися з чоловіком телефоном. При цьому її листи, які надсилаються останнім часом через інтернет, він не отримав. Натомість Олександру Марченку надійшло багато привітань із Новим роком від незнайомих людей, і він просив передати всім подяку за підтримку та увагу.

Свого часу у Марченка було видалено щитовидну залозу, тому для підтримки життєдіяльності йому необхідно регулярно приймати гормональні препарати.

Читайте також: Український політв'язень Марченко захворів у російській колонії

Як повідомляв Укрінформ, 16 листопада Верховний суд РФ залишив вирок українському політв'язню Марченку без змін. Адвокати Марченка направлять скаргу до ЄСПЛ у зв'язку з порушеннями прав їхнього підзахисного на справедливий судовий розгляд.

Після засідання Верховного суду політв'язня етапували до Улан-Уде (Бурятія). Кілька місяців про нього не було інформації. До етапування до Москви він відбував покарання у ВК-14 у Краснодарі.

Олександра Марченка 17 грудня 2018 року затримало «МДБ ДНР». Два місяці він перебував у донецькій «Ізоляції», де зазнав тортур. Згодом чоловіка передали до Росії представникам ФСБ.

26 листопада 2020 року Марченка, обвинуваченого у РФ у "переміщенні продукції військового призначення" та "шпигунстві", засудили до 10 років позбавлення волі.

Правозахисний центр "Меморіал" визнав Марченка політв'язнем.