Міноборони спростувало інформацію про відмову співпрацювати з НВК «Іскра»

Контракти з казенним підприємством “Науково-виробничий комплекс “Іскра” будуть профінансовані Міністерством оборони після виконання зобов’язань, а інформація про призупинення співпраці не відповідає дійсності.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міноборони.

“В окремих засобах масової інформації з посиланням на анонімні джерела поширюються неправдиві відомості щодо начебто відмови Міністерства оборони України від продукції Казенного підприємства “Науково-виробничий комплекс “Іскра”, який входить до складу ДК “Укроборонпром”. Ці відомості не відповідають дійсності. Закликаємо ЗМІ не поширювати неперевірену інформацію”, - йдеться в повідомленні.

В міністерстві запевнили, що продукція підприємства є важливою для належного виконання завдань з оборони держави, тож відомство налаштоване продовжувати співпрацю за умови належного виконання своїх зобов’язань за чинними контрактами.

Як повідомляється, у 2021 році Міноборони співпрацювало з КП “НВК “Іскра” за чотирма контрактами. У зазначений період міністерство неодноразово здійснювало авансування виконання замовлень, а також позитивно реагувало на обґрунтовані прохання підприємства про перенесення термінів постачання продукції, коли для цього були правові підстави. У грудні 2021 року Міноборони здійснило оплату підприємству в розмірі понад 51 млн грн за двома контрактами, які успішно виконуються.

При цьому в серпні – жовтні 2021 року за одним із контрактів підприємство вкотре не виконало зобов’язання вчасно, внаслідок чого виникла дебіторська заборгованість у розмірі понад 58 млн грн. Відповідно до чинного законодавства, за таких умов Міноборони не може здійснювати подальше авансування робіт.

Заступник міністра оборони України Анатолій Петренко відзначив, що авансування буде відновлено у разі погашення дебіторської заборгованості підприємством, або на виконання відповідного рішення суду, яке дозволить Міноборони здійснювати фінансування у межах чинного законодавства.

В пресслужбі також повідомили, що тільки у грудні 2021 року Міноборони здійснило авансування робіт держпідприємств оборонно-промислового комплексу на суму понад 2,5 млрд грн.

В оборонному відомстві також висловили сподівання, що ситуація навколо контрактів зі згаданим підприємством стане предметом уваги керівництва ДК “Укроборонпром” для ухвалення відповідних управлінських рішень в інтересах підвищення обороноздатності України.

Як повідомляв Укрінформ, 23 грудня минулого року генеральний директор концерну “Укроборонпром” Юрій Гусєв повідомив, що обсяги виробництва підприємств, що входять до складу державного концерну “Укроборонпром”, зросли на 21% у порівнянні з 2020 роком. Станом на 20 грудня 2021 р., підприємства Укроборонпрому виготовили, модернізували та відремонтували понад 3 300 одиниць озброєння та військової техніки.