В Омікрону значно більше мутацій, ніж в інших штамів – академік

Новий штам Омікрон характеризується легшим перебігом захворювання у порівнянні з іншими варіантами коронавірусу, проте існуючі вакцини проти нього менш ефективні.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі телеканалу "Дом" розповів академік-секретар відділення біохімії, фізіології та молекулярної біології Національної академії наук України Сергій Комісаренко.

"Існують різні варіанти вірусів і мутації вірусів. Але ці віруси конкурують один з одним. Переважно люди заражаються і поширюють вірус, який має найбільшу схожість із клітинами людини, і які витісняють інші варіанти. Наприклад, ми вже не чуємо про варіанти Альфа, Бета, Гамма, їх усі витіснив варіант Дельта. Тому що він значно контагіозніший, тобто заразніший. І, на жаль, він ще небезпечніший — викликає важке перебіг захворювання, і досить багато людей після цього захворювання вмирали. Тепер з'явився варіант Омікрон", — пояснив учений.

За його словами, у варіанті Омікрон виявилося значно більше мутацій, ніж в інших варіантах вірусу.

"Я був 25 листопада у Всесвітній організації охорони здоров'я, коли розглядалося питання, як назвати цей варіант, і як із цим бути. Тоді було мало наукових даних, але й зараз ще недостатньо. Проте у Південно-Африканській Республіці встановили, що у варіанті Омікрон Значно більше мутацій, ніж в інших. Кажуть, більше 50-ти", — додав академік.

Він зауважив, що з них 33 мутації — у шипоподібному білку, який знаходиться на поверхні вірусу, і відповідає за взаємодію вірусу із клітинами людини.

"Зміни в структурі цього білка завдяки мутаціям, що відбуваються в ньому, призводять до того, що він краще або гірше зв'язується із клітинами людини — і гірше або краще заражає їх. Виявляється, що Омікрон втричі ефективніше заражає клітини людини. І тому цей вірус витіснятиме навіть Дельта", — наголосив Комісаренко.

Тим часом захворювання, яке провокує Омікрон, проходить легше, а летальність внаслідок нього — нижча, ніж унаслідок варіанту Дельта, сказав він.

"Гарні новини — це те, що захворювання проходить значно краще за те, що викликає Дельта. І з іншого боку — летальність значно менша. Якщо він витіснить Дельта та інші небезпечніші варіанти з погляду перебігу захворювання, — то це добре", — пояснив експерт.

Водночас він відзначив, що існуючі вакцини набагато менш ефективні проти нового варіанта вірусу.

"Погано, що мутації, які пройшли в цьому вірусі, зачепили ділянки вірусу, які викликають імунну відповідь. Тобто вакцинація. При створенні вакцини в основі використовували або сам шипоподібний білок, або нуклеїнові кислоти, які його кодують. Тобто, якщо це ДНК, як в AstraZeneca, або мРНК, яка у Pfizer і в Moderna. Вакцинації, які були проведені з використанням цих вакцин, які були проти первинного уханьського варіанту, вони значно слабше діють проти Омікрону", — підсумував Комісаренко.

Як повідомляв Укрінформ, Омікрон, вперше виявлений в Африці в листопаді, був класифікований ВООЗ як "варіант, що викликає занепокоєння".

Як повідомляв Укрінформ, експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я вважають, що попри поширення штаму Омікрон пандемія COVID-19 може завершитися вже наступного року.