У мовного омбудсмена назвали телеканали, де української менше за норму

Інфографіка

На двох українських телеканалах частка передач і фільмів українською мовою менша за встановлену норму в 75%.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Уповноваженого із захисту державної мови у Фейсбуці.

"Результати моніторингу Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови: на телеканалах “Україна” та “Інтер” частка передач і фільмів українською мовою менша від встановленої норми 75%", - йдеться у повідомленні.

Так, був здійснений оперативний моніторинг вечірнього ефіру (прайм-тайм з 18:00 до 22:00) чотирьох українських телеканалів з 1 по 7 листопада: “ICTV”, “1+1”, “Інтер” та “Україна”. Моніторинг здійснювався з використанням медіасервісів для трансляції ефірних каналів. Загальна тривалість ефірного часу з 18:00 до 22:00 на кожному з телеканалів становить 28 годин (100 800 секунд).

Зазначається, що на телеканалі “ICTV” частка передач та фільмів державною мовою від загальної тривалості передач та/або фільмів складає 75,7%; на телеканалі “1+1” - 77%; на телеканалі “Україна” - 69,9% (менш як 75%); на телеканалі “Інтер” - 73,4% (менш як 75%).

Як повідомляється, порівняно з даними моніторингу, проведеного Секретаріатом Уповноваженого у травні 2021 року, частка української мови збільшилася на всіх телеканалах, окрім телеканалу “Україна”.

У Секретаріаті зауважують, що Національна рада з питань телебачення і радіомовлення також постійно фіксує порушення зазначеними, а також іншими телеканалами вимог закону про демонстрування фільмів і серіалів державною мовою та регулярно інформує про це Уповноваженого із захисту державної мови.

"З огляду на це, можна констатувати, що порушення телеканалами законодавства про державну мову носить системний характер і вимагає спільних скоординованих дій з боку усіх державних інституцій для забезпечення дотримання мовного законодавства", - пишуть в Уповноваженого із захисту державної мови.

Як повідомляв Укрінформ, Національна рада на засіданні 25 листопада розглянула результати п’ятьох позапланових перевірок, призначених телеканалу «Інтер» впродовж липня – вересня через показ фільмів за участі артистів, чиї прізвища внесені до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці.