В Інституті серця розповіли, коли стентування рятує життя

Метод стентування при інфаркті міокарда знижує летальність серед пацієнтів у 5 разів.

Про це у Житомирі під час відвідування міської лікарні №2 заявив директор Інституту серця Борис Тодуров, передає кореспондент Укрінформу.

«Смертність при інфаркті без стентування становить 16-18%. Якщо є ангіограф і вчасно провести стентування, смертність знижується до 3-5%. У 5 разів можна знизити смертність при ішемічній хворобі серця, гострому інфаркті, гострому коронарному синдромі», - зазначив Тодуров.

Читайте також: Кравчуку зробили планову операцію на серці - ЗМІ

За його словами, в Україні у структурі летальності 67% становлять серцево-судинні захворювання. Від цих хвороб за рік помирають понад 400 тис. людей, тоді як у країнах Західної Європи цей показник вдвічі менший.

«Відкриття у Житомирі відділення з сучасним аніограформ дозволить рятувати людей при гострому інфаркті, хронічній ішемічній хворобі, при інших судинних патологіях. Це будуть тисячі пацієнтів. Аніограф у лікарні (міській лікарні №2 – ред.) – це своєрідна революція, прорив, велике досягнення для міста і можливість містянам отримати якісну, сучасну і повноцінну медичну допомогу», - додав Тодуров.

Читайте також: В Україні вперше пересадили серце дитині

Аніограф для лікарні №2 придбали за понад 20 млн грн міського бюджету в лізинг. На обладнані вже провели 14 коронарографій і 3 стентування. Фахівців для роботи з аніографом готувати в Інституті серця.