Ситуація в Афганістані може збільшити наркотрафік, який «зачепить» й Україну – глава МВС

Ситуація в Афганістані може призвести до збільшення наркотрафіку, який проходитиме в тому числі й через територію України.

Про це сказав під час наради в Офісі генпрокурора міністр внутрішніх справ Денис Монастирський , передає кореспондент Укрінформу.

«Україна сьогодні позначена на світовій карті як країна наркотрафіку, через яку проходять обсяги наркотрафіку. Ми розуміємо це і співпрацюємо з міжнародними інституціями по боротьбі з цим явищем. Але тут є і певні виклики і проблеми. У першу чергу ми розуміємо, що ситуація останнім часом в Афганістані може призвести до збільшення наркотрафіку, який буде проходити в тому числі через територію України», - сказав він.

Читайте також: У Франції перехопили судно з тонною кокаїну, серед екіпажу - українці

За його словами, тому головне питання всіх органів, які проводять боротьбу з наркозлочинністю, мають бути скеровані на те, щоб цього уникнути.

Крім того, міністр, зауважив, що продаж наркотиків через Інтернет – актуальне питання, бо «кожен 5 факт – це продаж через Інтернет. "І.. цей напрямок збуту буде основним, і тому протидія має бути посилена», - підкреслив Монастирський.

У свою чергу голова Національної поліції Ігор Клименко зауважив, наразі найпопулярнішими по збуту наркотиків є Телеграм-канали. «Це неприкрита зухвала реклама інтернет-магазинів наркотиків. Явище, яке самотужки поліція не може подолати, має долучитись і суспільство», - сказав Клименко. Він закликав повідомляти про рекламу каналів, пов’язаних із продажем наркотиків та психотропів. Зокрема, завдяки чат-боту «Стоп наркотики» вдалось виявити 2 600 інтернет-адрес, причетних до збуту наркотиків.

Так, за 9 місяців вдалось викрити діяльність 750 інтернет-магазинів наркотиків, 160 оптових телеграм-каналів зі збуту наркотиків та прекурсорів.

Клименко також повідомив, що у 2021 році отримали підозру за вчинення наркозлочинів майже 11 тисяч правопорушників. Вилучено півтори тони наркотичних засобів та психотропів.