Киянин вербував найманців для участі у збройному конфлікті в Сирії

Фото

Киянин створив схему вербування найманців для участі у збройному конфлікті в Сирії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генпрокурора.

"За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури групі осіб повідомлено про підозру у вербуванні найманців з метою використання у збройних конфліктах, воєнних або насильницьких діях (ч. 2, 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 447 Кримінального кодексу України). За клопотанням прокурора організатору та двом співучасникам обрано запобіжний захід – тримання під вартою", - зазначають у відомстві.

За даними слідства, з лютого 2020 року по березень 2021 року житель Києва реалізовував схему отримання прибутку з вербування громадян України для участі у воєнних та насильницьких діях на боці опозиційно налаштованих військових загонів у Сирійській Арабській Республіці.

Для втілення своїх злочинних намірів зловмисник залучив ще двох жителів Київської області.

Читайте також: Bellingcat назвав фейком поширений від їхнього імені трейлер фільму про «вагнерівців»

Підозрювані підшуковували кандидатів серед спортсменів, колишніх військовослужбовців, добровольців, які брали участь в Антитерористичній операції на сході України, а також тих, хто мав будь-який інший бойовий досвід поводження зі зброєю.

За участь у збройному конфлікті на території Сирії найманцям обіцяли грошову винагороду у 5 тис. доларів на місяць, залежно від рівня бойової підготовки.

У ході обшуків за місцем проживання фігурантів правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, мобільні телефони, сім-карти, банківські картки та флеш-носії.

Читайте також: ФСБ РФ могла знати про українську спецоперацію щодо «вагнерівців» з травня - Безугла

Досудове розслідування здійснює слідчий відділ Головного управління Служби безпеки України в Донецькій та Луганській областях.

Як повідомляв Укрінформ, Служба безпеки України встановила особи двох співробітників ФСБ РФ, які намагалися шантажем завербувати офіцера спецслужби у Запоріжжі. За даними відомства, росіяни хотіли мати інформатора саме серед співробітників СБУ у Запорізькій області, оскільки, крім секретних документів української спецслужби, ФСБ цікавила також інформація про Запорізьку атомну електростанцію.

Фото в тексті: gp.gov.ua