Меморіальний центр «Бабин Яр» назвав перші 159 імен нацистів, які убивали євреїв

Перші 159 імен нацистських солдатів, які вбивали євреїв у Бабиному Яру, назвав Меморіальний центр Голокосту “Бабин Яр”. 

Про це повідомляє пресслужба Меморіального центру, передає Укрінформ.

“Протягом 80 років, незважаючи на велику кількість свідчень, зібраних після війни, злочинці так і не були засуджені. Меморіальний центр розпочав збір доказів і свідчень, які розкривають правду про страшну трагедію. І до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру випустив першу частину розлогого дослідження щодо тих, хто вбивав українських євреїв 29 та 30 вересня 1941 року. Тоді лише за два дні в Бабиному Яру розстріляли щонайменше 33 771 людину”, - йдеться у повідомленні.

У відомстві кажуть, що командири нацистських підрозділів, які здійснювали вбивство, добре відомі історикам. Проте нова інформація, яку нині оприлюднено, детально описує біографії та свідчення командирів і рядових солдатів, які вбивали євреїв, жінок і дітей, молодих та старих у Бабиному Яру.

Читайте також: У Бабиному Яру покажуть документальний фільм про масові розстріли євреїв

Щоб встановити кожного, хто був причетний або брав безпосередню участь у розстрілах євреїв у Бабиному Яру, Меморіальний центр Голокосту створив наукову робочу групу. Її учасники встановили не тільки факт, що сотні німецьких солдатів, поліцейських особового складу СС були причетні до розстрілів у Бабиному Яру, а й відкрили світові імена перших 159 нацистів, які брали участь у вбивстві.

“Це були люди з усієї Німеччини й інших країн, що перебували під нацистським контролем. Їм було від 20 до 60 років. Деякі були освіченими, інші - ні. Серед них були інженери та вчителі, водії та продавці. Деякі були одружені. Переважна більшість після війни повернулася до нормального життя. Солдати, які здійснили страшну розправу, дали свідчення на суді й були визнані невинними, за винятком небагатьох командирів та рядових”, - зазначено у повідомленні.

Читайте також: У Києві проходить Марш пам'яті розстріляних у Бабиному Яру

Так, голова Академічної ради Меморіального центру Голокосту “Бабин Яр”, засновник організації “Яхад-ін Унум” отець Патрік Дебуа розповів, що одні вбивали, інші забирали євреїв із їхніх будинків, треті забирали їхні речі та багаж. Одні давали зброю, а інші подавали бутерброди, чай і горілку вбивцям.

Він послався на протокол свідчень німецького вбивці: з ранку до п’ятої вечора тривали розстріли, у яких вбивали тисячі за тисячами, а звідти солдатів везли на гуляння, де їм давали алкоголь і приводили жінок. Дебуа зазначив, що один із убивць, описаний у свідченнях, під час досліджень розказав, як після розстрілів підрозділ відправляли в курортне місто, щоб “відновитися”, перш ніж вони поверталися на фронт.

Історик, заступник голови Академічної ради Меморіального центру Голокосту “Бабин Яр” Андрій Уманський пояснив, що мало кого з цих чоловіків потурбували органи правосуддя після Другої світової війни. Так, за його словами, з есесівців лише Пауль Блобель, Куно Каллсен, Август Гефнер, Адольф Янсен і Крістіан Шульте були засуджені за злочин у Бабиному Яру. Енгельберт Кройцнер був єдиним поліцейським, засудженим за причетність до вбивств. Жоден інший член СС, поліцейський чи солдат Вермахту ніколи не був засуджений, хоча багато хто визнавав свою причетність у післявоєнних показаннях.

Читайте також: До 80-х роковин Бабиного Яру в Києві закладуть перші «камені спотикання»

У повідомленні Меморіального центру містяться свідчення декого з тих, хто брав участь у розстрілах. Також наведений список зі 159 імен нацистів, що розстрілювали євреїв у Бабиному Яру.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні нині тривають заходи до 80-х роковин трагедії у Бабиному Яру. Зокрема, 6 жовтня у Києві пам’ять загиблих у Бабиному Яру вшанують Президенти Ізраїлю та ФРН, голови парламентів Австрії, Чехії, Швеції, Словаччини, Польщі, Грузії.