Вийшла сьома серія історичного проєкту «10 Днів Незалежності України»

Відео

Вийшла сьома серія історичного проєкту "10 Днів Незалежності України", присвячена епохальній події в новітній українській історії — проголошенню незалежності України 24 серпня 1991 року.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Центр досліджень визвольного руху.

"Деколи нам здається, що незалежність сама впала в руки українцям, а події 24 серпня 1991-го були просто збігом обставин. Насправді все було не так — на той момент країну штормило не перший місяць", — зазначив історик Володимир В’ятрович, автор і ведучий проєкту.

"Велелюдні протести під Верховною Радою УРСР стали звичним явищем, як і багатотисячні мітинги в галицьких областях, де місцева влада майже повністю перейшла до рук колишніх дисидентів", — додав В’ятрович.

Читайте також: Інститут нацпам’яті презентував новий ролик із циклу «Війна і міф»

Він нагадав, що перед цим були шахтарські страйки, ланцюг єдності, Революція на граніті і путч у Москві, який швидко зазнав краху.

Через це перед самим проголошенням незалежності українські комуністи були налякані: з одного вони боку боялися нових російських лідерів — Бориса Єльцина і його соратників, з іншого — вулиці, яка вимагала люстрації для компартії. Українська опозиція, яка була меншістю в парламенті УРСР, користуючись моментом, намагалася домовитися з цими переляканими комуністами, щоб проголосити незалежність України.

Читайте також: У Канаді видали переклад книги В'ятровича про польсько-українську війну

Як їм це зрештою вдалося, які несподіванки супроводжували процес, чому написав Акт проголошення Незалежності України дисидент Левко Лук’яненко, а прочитав його з трибуни парламенту УРСР Володимир Яворівський — можна побачити у сьомій серії проєкту "10 Днів Незалежності України" під назвою "Страх комуністів і натиск дисидентів: як Україна проголосила незалежність".

Переглянути попередні серії проєкту можна тут.

Як повідомляв Укрінформ, проєкт "10 Днів Незалежності України" реалізовано Центром досліджень визвольного руху за підтримки Українського культурного фонду.