У Мін'юсті вивчають можливість онлайн-реєстрації смерті громадян

У Міністерстві юстиції вивчають можливість запровадження онлайн-реєстрації смерті через систему "Дія".

Про це в ефірі телеканалу "Дом" повідомив заступник міністра юстиції з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Орлов, передає Укрінформ.

"Реєстрація смерті - це окремий проєкт. Дискусії навколо нього вже йдуть... Аналітика ще триває, проєкт перебуває у нас у роботі. Тобто він у нас є, ми ним займаємося", - сказав посадовець.

За його словами, до процедури реєстрації смерті та оформлення всіх необхідних документів залучено багато установ і відомств, зокрема Національна служба здоров'я, МОЗ, Міністерство юстиції, Міністерство соціальної політики, Пенсійний фонд.

При цьому найскладніший момент - ідентифікація померлого. "Є складнощі, пов'язані з однозначною ідентифікацією померлого і з відповідальністю особи, яка верифікує, що той, хто помер, це той, хто зазначений у документах", - зауважив Орлов.

Читайте також: У «Дії» з'явився новий функціонал — шеринг документів

Він також зазначив, що дві послуги планується додати вже цієї осені у сервіс єМалятко. "Але про них ми оголосимо, думаю, на "Дія-саміті", який відбудеться в листопаді", - сказав заступник міністра.

Посадовець нагадав, що раніше жителям окупованих територій було надано можливість оформити українські свідоцтва про народження дітей через сервіс єМалятко. За його словами, для реєстрації дитини, народженої на ТОТ, необхідне рішення суду про те, що факт народження відповідає дійсності. Потім це рішення суду передається до органу РАЦСу, де і відбувається реєстрація дитини. "Ось цей трикутник "людина - суд - РАЦС" був автоматизований у єМалятко для жителів тимчасово окупованих територій", - пояснив Орлов.

Читайте також: Отримані через єМалятко свідоцтва про народження почали доставляти поштою

Він додав, що отримати документ можна не лише у РАЦСі, а й на поштамті найближчого обласного центру на підконтрольній українській владі території.

Як повідомлялося, у Мін'юсті вивчають питання проведення в онлайн-режимі церемонії одруження, а також процесу розлучення.