Винні відповідатимуть за порушення санітарних норм у школі Хмельницького - ОП

Заступник керівника Офісу Президента Юлія Соколовська наголосила, що реформа дитячого харчування – це не лише перегляд меню та ремонт, а й дотримання санітарних норм, і за порушення вимог винні відповідатимуть.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Глави держави.

«Реформа харчування у школах передбачає не лише зміну меню й ремонт приміщень, а й відповідальне ставлення персоналу до заходів гігієни та санітарних норм. Медичний огляд є не формальністю, а важливою умовою безпеки дітей. За допущення таких випадків недобросовісного ставлення до своїх обов’язків і невиконання санітарних норм кухарями та персоналом, а також за відсутність належного контролю з боку керівництва винні нестимуть реальну відповідальність», – підкреслила заступник керівника ОП, яка сьогодні з радником-уповноваженою Президента з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’єю Герасимчук та радником керівника ОП Вікторією Романовою відвідали Хмельницький, де до лікарні звернулися з ознаками отруєння 92 учні Хмельницького навчально-виховного об’єднання № 1 «Школа – дитячий садок».

Читайте також: Медики з’ясували причину масового отруєння у хмельницькій школі

За її словами, директора школи, у якій отруїлися діти, рекомендовано відсторонити від виконання обов’язків. Крім того, буде проведена перевірка отримання санітарних книжок працівниками харчоблоку та наявності всіх необхідних аналізів і обстежень.

Зазначається, що у приміщенні Хмельницької ОДА відбулася зустріч з керівництвом області та представниками правоохоронних органів щодо розслідування отруєння дітей, у якій взяли участь міністр освіти і науки Сергій Шкарлет, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін та голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Владислава Магалецька. Також відбулася зустріч з батьками школярів і директором навчального закладу.

Читайте також: Отруєння дітей на Хмельниччині: Шкарлет хоче перевірити всі заклади освіти області

За результатами перевірки, яку провела Держпродспоживслужба, було виявлено стафілокок у чотирьох працівників їдальні (на руках, халатах тощо) та в їжі. Служба також розпочала позапланові перевірки. Відкрито кримінальне провадження, будуть взяті повторні проби.

«Сьогодні-завтра всі з 14 госпіталізованих дітей будуть виписані з лікарні. На щастя, отруєння не призвело до непоправного. Але цей випадок має стати уроком для інших закладів – як важливо контролювати й дотримуватися всіх норм і правил», – підкреслила Соколовська.

Як повідомляв Укрінформ, інцидент стався у Хмельницькому навчально-виховному об’єднанні №1. Увечері 7 вересня до лікарні звернулися батьки п’яти дітей з приводу харчового отруєння. Усі школярі скаржилися на блювання та болі у животі. У наступні дні кількість хворих перевищила сто осіб.

Читайте також: Отруєння в школі Хмельницького: у лікарні залишаються 15 людей

Поліція відкрила провадження за фактом ймовірного отруєння учнів початкової школи. Навчально-виховне об’єднання перейшло на дистанційне навчання.

Результати лабораторних досліджень показали, що причиною масово отруєння став золотистий стафілокок.