Вийшла четверта серія історичного проєкту «10 Днів незалежності України»

Відео

Вийшла четверта серія історичного проєкту «10 Днів незалежності України» — фільм про те, як за добу Карпатська Україна проголосила незалежність і втратила її.

Про це повідомили Укрінформу в Центрі досліджень визвольного руху

«Останні 24 години ми прожили в трьох різних державах. Прокинулися в Чехословацькій Республіці. До вечора Карпатська Україна була вільною країною. Наступного дня прийшли мадярські вояки», — ці рядки належать британському журналісту Майклу Вінчу.

Як зазначається у повідомленні, вони стосуються важливої дати в нашій історії — 15 березня 1939 року, коли проголосили створення Карпатської України. Протрималася держава недовго — всього один день.

«Цей день був радісним і трагічним водночас. У невеликому гімназійному спортзалі Хуста проголошували створення нової держави — Карпатської України. Це була давно омріяна незалежність, на котру українці, що проживали тут, сподівалися століттями», — йдеться у повідомленні.

Проте неподалік від міста вже наступали угорські війська, яких всіма силами намагалася стримати група карпатських січовиків. Вони тримали останню барикаду держави, яка от-от мала створитися. І це все попри погане озброєння, слабкий вишкіл і той факт, що їх було значно менше.

Читайте також: Інститут нацпам’яті презентував новий ролик із циклу «Війна і міф»

Незалежність Карпатської України проголосили, а вже через день у місто ввійшли угорські військові, і нова самопроголошена держава припинила своє існування.

«Проголосивши нетривку самостійність місцеві українці продемонстрували всьому світові, що їхня земля — не чеська, не угорська і не польська, а саме українська», — зазначив автор і ведучий проєкту Володимир В’ятрович.

Фільм «Три держави за добу: як Карпатська Україна проголосила незалежність» можна переглянути за посиланням.

Першу серію проєкту «Четвертий Універсал — перша українська незалежність» можна переглянути тут.

Другу серію проєкту «Листопадовий зрив: як одна ніч змінила історію українського Львова» можна подивитися тут.

Третя серія проєкту «День Соборності: як об’єдналися дві частини України» доступна тут.

Як повідомлялося, проєкт «10 Днів незалежності України» реалізовано Центром досліджень визвольного руху за підтримки Українського культурного фонду.