В Україні створили документальний проєкт «Десять Днів Незалежності»

Відео

Центр досліджень визвольного руху за підтримки Українського культурного фонду створив документальний відеопроєкт "Десять Днів Незалежності".

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив народний депутат України, один зі співавторів проєкту Володимир В’ятрович, передає Укрінформ.

Він зазначив, що "для колись поневоленого народу День Незалежності країни - як день народження. Тому це головне державне свято, тому воно одне. Для більшості українців саме таким є 24 серпня. Хоча насправді - це не перший і не єдиний в нашій історії день, який може претендувати на цю почесну назву. Про такі дні, за якими - ціла епоха боротьби за свободу, наш проєкт "Десять Днів Незалежності".

За словами В’ятровича, "важливо зрозуміти, що незалежність - це не одномоментний акт, який став легітимним після набрання потрібної кількості голосів у парламенті 24 серпня 1991 року, чи навіть після його переконливої підтримки українцями на референдумі того ж року. Це процес, який почався задовго до 1991-го, який саме своєю тривалістю демонструє його потужність, незворотність, показує незламність українців у боротьбі і пояснює чому розвалився Совєтський союз. Це процес, який не завершився тоді в 1991-му".

Читайте також: МЗС опублікувало добірку вітань діаспори з Днем Незалежності

"Бо без утвердження базових громадянських свобод (вибору, слова, зборів) справжня незалежність є неможливою. Історія сусідньої з нами Білорусі - найкраще цьому підтвердження. Тому у ряд днів, безпосередньо пов’язаних із спробами творення держави (22 січня і 1 листопада 1918 року, 22 січня наступного 1919-го, 15 березня 1939-го, 30 червня 1941-го, 16 липня 1990-го, 24 серпня і 1 грудня 1991-го), ми впевнено вписали дні, пов’язані із відстоюваннями демократії в країні, - дати початку Помаранчевого та Євромайдану", - уточнив він.

Читайте також: Українські зірки вітають із Днем Незалежності

В’ятрович наголосив, що кожен з десяти днів, про які йдеться у фільмі, - надзвичайно важливий, кожен з них - "крок, без якого ми, напевно, не відзначали б нині 30-літній ювілей Незалежності, або відзначали б його у геть іншій країні". За його словами, кожному з цих днів присвячено окрему серію - 15-20 хвилин розповіді з хроніками, світлинами, документами, свідченнями очевидців та оцінками сучасних експертів.

Читайте також: Зеленський - про великий Державний Герб: Україна заслуговує на ще один символ

Над проєктом працювали: сценаристи Андрій Сайчук та Леся Вакулюк, режисер Яків Любчич, продюсер Михайло Смуток, консультанти-історики Володимир Бірчак та Олеся Ісаюк, оператор Олександр Попенко, редактор архіву Микола Попелуха, дизайнер Костянтин Пузанкін, звукорежисер та композитор Олександр Климань, режисер архіву Ігор Малахов та інші.