ВАКС залишив Чауса під домашнім арештом

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила екссуддю Дніпровського райсуду столиці Миколу Чауса під цілодобовим домашнім арештом.

Про це повідомила у коментарі Укрінформу прессекретар суду Карина Стойка.

"Апеляційна палата ВАКС залишила в силі рішення суду першої інстанції", - сказала вона.

Відповідно суд залишив без задоволення клопотання прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про обрання екссудді запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без права на внесення застави.

Як повідомляв Укрінформ, 4 серпня ВАКС обрав Чаусу запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту з носінням електронного браслета.

Читайте також: У Молдові направили до суду першу справу про викрадення Чауса

У серпні 2016 року детективи Національного антикорупційного бюро викрили суддю Чауса на отриманні хабаря в розмірі 150 тис. дол.

У вересні того ж року Верховна Рада підтримала подання Генеральної прокуратури про надання згоди на затримання та арешт судді. Однак Чаус втік із України й переховувався в Молдові. Третього квітня цього року адвокат Чауса Юліан Балан заявив, що група невідомих озброєних чоловіків викрала Чауса в центрі Кишинева.

30 липня низка українських ЗМІ повідомили про виявлення Чауса в селі на Вінниччині - нібито житель села Мазурівка сказав поліції, що Чаус перебуває в цьому населеному пункті. Після цього поліція затримала екссуддю, але його пізніше нібито "перехопили" співробітники СБУ та вивезли в невідомому напрямку.

Згодом у СБУ заявили, що "не викрадали" Чауса, а діяли в рамках закону та своїх повноважень, оскільки розслідують викрадення екссудді та незаконне переправлення його через державний кордон.

Зі свого боку НАБУ наполягає на передачі їм Чауса, обвинуваченого в корупції.